Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindh, Karl Magnus

(1863-1918), chefredaktör på Gefle Dagblad 1896-1918. Gift med den kända rösträttskvinnanKlara Hemberg. L. var en ledande profil inom de frisinnade partiorganisationernai Gävle. Var talesman för nykterhetsivrande, frikyrkliga,liberala och socialistiska organisationer. L. stödde i tidningenfackföreningarna i deras konflikter med arbetsgivarna. Hangav stöd även till Olle Danielsson, vilket kan ha bidragit till att Danielssonblev den förste socialdemokraten i stadsfullmäktige. L. arbetade mot högerkrafterna,vilket ledde till att P.P. Waldenström inte återvaldes som riksdagsledamot1905.
L. representerade 1906-1908 Gävle i andra kammaren, därhan bland annat motionerade om kvinnlig rösträtt. Ledamotav stadsfullmäktige. Initiativtagare till anläggandetav koloniträdgårdar i Gävle. Ödeen,L. & Hansson, P.O: Gefle Dagblad, 90 år; Hasselberg, G:Press och litteratörer (ingår i Ur Gävlestads historia).