Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindh, Karl Magnus

Annons
(1863-1918), chefredaktör på Gefle Dagblad 1896-1918. Gift med den kända rösträttskvinnanKlara Hemberg. L. var en ledande profil inom de frisinnade partiorganisationernai Gävle. Var talesman för nykterhetsivrande, frikyrkliga,liberala och socialistiska organisationer. L. stödde i tidningenfackföreningarna i deras konflikter med arbetsgivarna. Hangav stöd även till Olle Danielsson, vilket kan ha bidragit till att Danielssonblev den förste socialdemokraten i stadsfullmäktige. L. arbetade mot högerkrafterna,vilket ledde till att P.P. Waldenström inte återvaldes som riksdagsledamot1905.
L. representerade 1906-1908 Gävle i andra kammaren, därhan bland annat motionerade om kvinnlig rösträtt. Ledamotav stadsfullmäktige. Initiativtagare till anläggandetav koloniträdgårdar i Gävle. Ödeen,L. & Hansson, P.O: Gefle Dagblad, 90 år; Hasselberg, G:Press och litteratörer (ingår i Ur Gävlestads historia).