Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindh ofredad vid Gävlebesök

GÄVLE
Att en av Sveriges högsta politiker har livvakt är ingen självklarhet. Det framgick när Anna Lindh besökte Gävle i början av september.

Under utrikesministerns besök på Stortorget tog sig en överförfriskad man fram till henne och sträckte fram ett okänt föremål, rapporterade Arbetarbladet.
Några poliser syntes inte till och infrastrukturminister Ulrica Messing blev den som fick rycka in för att avvisa mannen. Då visade det sig att föremålet i hans hand var en tändare.
Polisen i Gävle visste inte ens om att Anna Lindh var på besök i staden.
- Det måste ha skett en miss i kommunikationerna. Normalt brukar vi få en begäran från säkerhetspolisen när det behövs förstärkt bevakning, men det har vi inte fått denna gång, sa kommissarie Lars-Olof Granlund till Arbetarbladet.
Han påpekade att polisen i normala fall brukar ha extra bevakning när Ulrica Messing är ute och talar eftersom hon tidigare hotats av en man i Gävle. Men eftersom polisen inte heller kände till att hon skulle besöka torget fanns ingen beredskap.
- Hade vi vetat det hade vi haft bevakning på plats, säger kommissarie Lars-Olof Granlund.
Enligt statssekreterare Lars Danielsson hade utrikesminister Anna Lindh inte någon livvakt vid gårdagens besök på NK. Hon har det bara när säkerhetspolisen anser att det behövs.
På onsdagskvällen ville Ulrica Messing inte kommentera attacken mot Anna Lindh.
- Hon är inte tillgänglig för kommentarer i dag. Hennes tankar är hos Anna Lindhs familj och barn och hos Anna själv, säger Ulrica Messings pressekreterare Lovisa Lagerström-Lantz.

ANNA HÖGLUND
ERIK WIKSTRÖM

OBS! Enligt ett pressmeddelande från polisen i Gävle vid 23-tiden i går kväll ses inget samband mellan ovanstående incident mot Anna Lindh på Stortorget i Gävle och knivdådet i Stockholm. Den man som ofredade henne på Stortorget iakttogs under onsdagseftermiddagen i Gävle, är välkänd av polisen och betraktas som "tämligen harmlös".