Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linedance - glädje och gemenskap

GÄVLE Linedance är dansen som passar lika bra för amatören som proffset. En dansform där allt är rätt och musiken styr rörelserna.

Linedance är en dansform som snabbt vunnit framsteg i Sverige. Ursprungligen kommer dansen från USA där den förknippas med countrymusiken. Men under de senare åren har många koreografer skapat danser till den moderna musiken som rock, funk, pop och disco. Tempot i danserna varierar från lugna valser till svettiga och fartiga rocklåtar. Linedance kom till Sverige på 1990-talet och i Gävle finns i dag en mycket aktiv linedanceklubb, King Creek Kickers, med drygt 150 medlemmar.

I går var runt 150 dansare från dussinet klubbar i regionen på Event i Gävle.
Både för att träffas och lära sig nya danser, framhåller Irene Wiklund, sekreterare i Gävle linedanceklubb.
- Sedan har vi en världsmästare här, José Miguel och hans båda kamrater, Daniel Trepat och Roy Verdank, säger hon.
Genom de tre gästerna fick alla dansare lära sig nya danser och antalet olika danser ligger runt 50 000, påpekade Irene Wiklund.
Dansen har fått sitt namn efter av att dansarna står i rader utan danspartner.
Varje dans har sina fasta kombinationer av danssteg som upprepas under dansens gång. Alla danser har sitt eget namn och sina steg som dansarna lär sig utantill.

Här har internet betytt mycket, berättar Irene Wiklund, då danserna finns på nätet med beskrivning och bilder över stegen.
Yngsta koreografen under gårdagens Event var sjuåriga Linnea Dufvenberg från Sundsvall. Hon tillhörde de riktiga entusiasterna som utvecklat nya danser till musiken.
Anders Volkov från Gävle har dansat linedance i fyra år. Han började med salsa, men fastnade för linedance som hans sambo dansade. Nu åker de båda runt på olika Event och han har blivit riktigt tänd på dansen.
- Sedan är det här en otroligt bra motion, det är lite som Friskis och Svettis och här är alla åldrar med, säger han.
Han tycker att en av fördelarna är att varje dansare dansar efter sin förmåga och det finns flera danser som passar till samma låt. Det gör att dansgolvet sjuder av rörelser och liv och hans påpekar att inget är fel utan varje dansare väljer sin svårighetsgrad.

Att linedance också ger en viktig social gemenskap är något som flera av deltagarna framhöll. I år vid Cityfesten ska Gävleborna få lära sig linedance. Då kommer klubben att dansa i Barnparken och sedan brukar klubben ha danser i Boulongern hela sommaren, en dag i veckan på utedansbanan.
- Välkomna med och ha roligt i vår stora gemenskap och få nyttig motion samtidigt, säger Irene Wiklund.