Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lingonbackens förskola utökas

Sandvikens kommun har växtverk.
Det märks bland annat i Österfärnebo där eleverna börjar bli trångbodda.
Men nu ska förskolan växa.

Annons

Trångboddheten är ingen nyhet. I slutet av 2014 skrevs styrelsen för Österfärnebo och Sockens utvecklingsgrupp en insändare för att uppmärksamma den ohållbara situationen.

Kommunen uppmanades då att satsa på barnomsorgen i Österfärnebo. Det motiverades med att fler barn föds och tillsammans med att asylsökande barn behöver förskoleplats, ökar behovet av större skollokaler.

Lingonbackens förskola är trång och de två avdelningarna som finns är dimensionerad för 24 barn. I dag är det dock 34 barn inskrivna.

Enligt kommunen fyller också 14 barn i Österfärnebo ett år under 2015 och sex av dessa har ännu inte kunnat erbjudas förskoleplats. Att Migrationsverket har hyrt 15 lägenheter för nyanlända barnfamiljer och att tio barn vid asylboendet har rätt till förskola gör inte behovet mindre.

Men nu har politikerna lyssnat på ortsbefolkningens farhågor. På tisdagens sammanträde i kunskapsnämnden beslutades om en utökning.

– Det är trånga lokaler där och det är ohållbart. Det har tagit ett tag att komma fram till hur vi ska lösa det, men det känns bra att det blir en lösning nu, det har varit trångt för dem som har varit där, säger Signe Brockman, S, ordförande i kunskapsnämnden.

Tekniska kontoret fick i uppdrag att iordningställa lokaler för upp till 49 barn i förskoleverksamheten. För att klara av den utökningen ska även städningen, kök och måltidsverksamhet få tillskott för att klara att hålla rent och laga mat.

Till de nya lokalerna kommer det även att krävas fler lärare. Därför beslutade även politikerna att utöka personalstyrkan med två till tre förskolelärare.

Totalt investerar kommunen en miljon kronor årligen för lokalerna samt cirka 1,6 miljoner för det övriga.

De nya lokalerna, som ska stå på skolgården, beräknas vara klara den första augusti i år.