Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa får ingen praktikplats

SANDVIKENLisa Norell från Sandviken satsade på en gymnasial tandsköterskeutbildning i Uppsala. Nu fattas bara en 15 veckor lång praktik. Men hon kan inte avsluta den tre och ett halvt år långa utbildningen. Landstinget i Gävleborg tar inte emot kostnadsfria tandsköterskepraktikanter. Lärlingar utan förkunskaper i yrket är dock välkomna och erbjuds en månadslön på 11 000 kronor under ett år.

Annons
- Jag är ganska arg. Jag hade räknat med den praktikplats jag blivit lovad. Nu har jag inte heller någonstans att bo, säger hon och ser mer ledsen än arg ut.

Flyttade hem
Hon hade först fått ja till att göra sin praktik i Valbo. Hon gav upp det boende hon haft tillsammans med en kompis i Uppsala där hon pluggat och flyttade in hos mamma och pappa på Klangvägen i Sandviken. Dagarna före midsommar kom beskedet.
- Landstinget i Gävleborg var inte intresserat av tandsköterskor sa de. Jag tycker det är lite konstigt att de bara rakt av tackar nej till arbetskraft som är helt gratis. Skolan betalar dessutom tio kronor per dag och praktikant, säger Lisa Norell.

Gratis
Hennes mamma Rita sitter med vid köksbordet. Hon är upprörd.
- Vi tycker att det verkar så konstigt att de inte på någon klinik i hela Gävleborg kan ta emot den enda elev från länet som gått utbildningen, särskilt när det inte kostar något och hon har tre års utbildning bakom sig, säger Rita Mertanen.
Hon berättar att hon av en bekant fick veta att hennes dotter, i samma ålder som Lisa, blivit erbjuden en lärlingsplats utan förkunskaper inom yrket och utan att ens ha sökt.
- Det blev droppen. Jag missunnar inte någon ungdom en lärlingsplats, men jag undrar var pengarna plötsligt kommer ifrån. Det här är ett slag i ansiktet på de ungdomar som sökt den här utbildningen, säger hon.
Rita Mertanen har kontaktat flera ansvariga inom landstinget för att få en förklaring och för att kanske kunna lösa situationen.
- De säger att lärlingsplatserna, tio till tolv platser, finns för att trygga det framtida behovet av tandhygienister. Men jag tycker att de kunde undvara en av de platserna. Det borde inte vara så svårt att lösa det här, säger hon.

Dalarna?
Hur, och framförallt var, Lisa Norell ska kunna avsluta den utbildning hon satsat tre år på vet hon inte.
- Det närmaste länet är Dalarna. Då blir det Falun. Det blir långa arbetsdagar om man ska pendla till Sandviken.
Gefle Dagblad har sökt landstingsdirektör Tommy Löfgren för en kommentar.

SOFIA ÖHLANDER