Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa fick praktikplats till slut

SANDVIKENNu får Lisa Norell sin tandsköterskepraktik. Sedan Gefle Dagblads artikel i onsdags har hon fått flera erbjudanden om praktikplats, på privata kliniker.

- Jag är så glad. Det känns jättebra. Jag har bara kunnat hoppas att det skulle ordna sig, säger hon.
Tandläkaren Nils Höglund, som har sin klinik i Valbo, säger att Lisa är mycket välkommen som praktikant.
- Det är inget problem att ta emot henne. Det är kul att kunna hjälpa, säger han.
Nils Höglund blev upprörd när han läste att folktandvården nobbade Lisa Norell en 15 veckor lång kostnadsfri praktik som hon behöver för att kunna avsluta sin utbildning till tandsköterska. Däremot tar tandvården gärna emot lärlingar utan förkunskaper och betalar månadslön.
- Jag blir förbannad. Särskilt när det finns ett stort behov av tandsköterskor i länet. Landstinget i Gävleborg driver en egen linje; de vill ha bort tandsköterskor och ha bara hygienister kvar. Men de kommer att behöva tänka om, säger han.
Han får stöd i sitt resonemang av Laila Karlsson, tandvårdslärare på den utbildning i Uppsala som Lisa Norell går.

Tandsköterskorna behövs
- Jag har aldrig varit med om att det varit problem för en elev, särskilt inte någon så duktig som Lisa, att få praktik. Men jag blir inte förvånad när jag hör att det gäller Gävleborgs landsting. De har som policy att bara ha legitimerad personal vilket innebär att tandsköterskorna ska bort. Ändå behövs de. De som finns tillgängliga snappas upp jättefort.
Nils Höglund säger att han tror att Lisa Norell blivit offer för en stelbent principsak.
- Med alla kliniker som finns i hela Gävleborg så är det väl klart att det finns plats för en praktikant. Det är säkert något som de som jobbar på klinikerna skulle tycka vara skönt också, att få en extra resurs, säger han.
Lisa Norell fick nej av folktandvården efter att först ha fått klartecken till att göra sin praktik hos folktandvården i Valbo. Motiveringen var att folktandvården i Gävleborg inte var intresserad av tandsköterskor. I stället satsar man på tandhygienister. De lärlingsplatser som landstinget erbjuder kräver inga förkunskaper, utan ska locka fler till att söka hygienistutbildningen.

Saknar legitimation
Skillnaden mellan en tandsköterska och en tandhygienist är att hygienister har genomgått en högskoleutbildning och har ett yrkesansvar. En tandsköterska har ingen legitimation och endast en gymnasieutbildning. Skillnaden mellan Lisa Norell, som landstinget nobbar, och de lärlingar som tandvården är beredd att ta emot är att Lisa Norell har tre års utbildning i tandvård bakom sig.
- Lisas är en fullfjädrad tandsköterska. Hennes utbildning är mycket gedigen. Hennes kunskaper är naturligtvis minst lika mycket värda som kunskaperna hos de lärlingar man tar in. Dessutom kommer Lisa förmodligen att fortsätta till hygienistutbildningen på högskolan, säger Laila Karlsson.
Något som Lisa Norell bekräftar.
- Jag vill fortsätta inom tandvården. Jag tycker det är roligt, varierande och mycket kontakt med människor.
I slutet av augusti börjar hennes praktikperiod. Nu har hon flera platser att välja emellan.
- Jag kan ha ett sommarlov utan att behöva oroa mig nu. Det känns tryggt., säger en glad Lisa Norell.
Gefle Dagblad har sökt Svante Lönnbark, tandvårdschef i Gävleborg samt landstingsdirektör Tommy Löfgren för kommentarer. Båda är semesterlediga.