Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: De hade fel – flygplanskaparen är visst en terrorist

"Always there is a woman"; det är alltid en kvinna, skrockade Cyperns president, Nikos Anastasiades på presskonferensen. Journalisterna skrattade, förmodligen av lättnad. Det var alltså inte så illa som det först verkat när larmet gick om att en man kapat ett egyptiskt flygplan och hotade att spränga passagerarna i luften. Han var ingen terrorist.

Nej, det här var en helt annan berättelse. En vi känner igen och har lärt oss att tänka på som romantisk. Han gjorde nämligen detta för en kvinnas skull. Hon hade lämnat honom. Och nu ville han ge henne ett brev han hade skrivit, så han dirigerade om planet till Cypern, där hon bor.

I filmens värld, inte minst i romantiska komedier, är den här sortens man vanlig. Han som trånar efter en kvinna som inte vill ha honom, men vars motstånd han nöter ned som droppen urholkar stenen. Till slut ger hon efter. Lika vanlig är mannen som förtiger sina känslor och sedan vinner kvinnans hjärta med en storslagen romantisk gest som dränker alla protester.

Mandomsprovet, Pretty Woman och Crazy Stupid Love är bara några exempel på Hollywoodfilmer som förfäktar dessa idéer. Och så har vi ju cirka alla manliga rollfigurer i den vidriga lilla brittiska julfilmen Love Actually.

Vi har lärt oss att tänka på dessa män som charmiga och vilsna nice guys. Men egentligen är de ju något annat: Stalkers som inte bryr sig om kvinnans vilja, som inte respekterar hennes nej. Som tvingar sig på, tycker sig ha rätt till henne, tänker erövra henne till varje pris. Och hon förväntas tycka att det är smickrande.

En studie från universitet i Michigan, I Did It Because I Never Stopped Loving You, visar att dessa berättelser även påverkar kvinnors egen syn på stalking och – intressant nog – också på offrens skuld.

I studien fick ett antal kvinnor se romantiska komedin There's Something About Mary, som handlar om en man som ljuger, spionerar och förföljer i kärlekens namn. Till skillnad från dem som sett en naturdokumentär eller en vanlig romantisk komedi var dessa kvinnor efteråt betydligt mer benägna att hålla med om påståenden som:

"Många stalkingoffer spelar i själva verket svårfångade och kommer att ge efter till slut" och "Den som gör något så extremt som att förfölja en annan person måste verkligen vara passionerat förälskad".

Idén om att mäns besatthet ursäktar trakasserier, övergrepp och våld letar sig ända in i rättssalarna. I Frankrike pratar man om crimes passionnels, passionsbrott. Begreppet har strukits ur lagtexten, men tillämpas i praktiken fortfarande av domstolarna. Till exempel sågs det häromåret som en förmildrande omständighet att en man som skar halsen av en ung kvinna i Perpignan varit olyckligt förälskad i henne.

London Economic skriver att flygplanskaparen är en deluded romantic, en vilsen romantiker. Ekot pratar i termer av "kärleksdrama". Men det är inte romantiskt att hota att spränga ett helt flygplan för att tvinga till sig ett möte med en kvinna som inte vill veta av en. Det har inget med kärlek att göra. Det är maktutövning; en våldshandling. Både Cyperns president och de fnissande journalisterna hade därmed fel. Flygplanskaparen är i allra högsta grad en terrorist.