Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: Det kontantlösa samhället är bra för bankerna, men knappast för oss kunder

Ingen verkar avsky sina kunder så mycket som svenska banker. Deras inställning påminner mig om den där strofen ur Tomas Tranströmers dikt: Madame föraktar sina gäster därför att de vill bo på hennes sjaskiga hotell.

Bankernas verksamhet går ut på vi lånar dem pengar som vi för tillfället inte använder. De borde alltså egentligen vara oss innerligt tacksamma, vårda oss ömt, curla oss sönder och samman. Istället gör de allt för att försämra den service som de har lovat oss i utbyte.

Förutom Tjeckien är Sverige det land som har minst antal bankomater i hela Europa. Själva kontoren håller bara öppet under de tider då folk jobbar, och de senaste fem åren har hälften av dem dessutom helt slutat hantera kontanter. Den stackare som ändå vågar sig dit behandlas som något katten släpat in.

Expressens biträdande politiska redaktör, Patrik Kronqvist, beskrev för någon månad sedan hur bank efter bank vägrat hans nyinvandrade syriske vän Yaman att ens öppna ett konto.

Banktjänstemännen misstänkte nämligen att det kanske inte skulle bli tillräckligt mycket rörelse på kontot för att det skulle vara värt de små dataklick som krävdes för att lägga in honom i systemet. Därför struntade de i den lag som säger att de inte får neka den som har alla nödvändiga papper. Yaman själv var helt förbluffad: "Hemma rullar banken ut röda mattan och kontorschefen bjuder på te om man säger att man vill bli kund."

LÄS MER: Ställ krav på lokala bankkontor

Många analyser vill få det till att skälet till att just Sverige är så stora på elektroniska betalningar är att vi är så moderna här, så progressiva. Nordborna nynnar på framtidens melodi!

En undersökning från Kungliga Tekniska Högskolan visar dock att två tredjedelar av svenskarna i själva verket tycker att det är en rättighet att få använda kontanter. Skälet till att de flesta ändå undviker det är nog alltså snarare att de världsunikt snorkiga bankerna har gjort det så utomordentligt krångligt.

Somliga hamnar förstås mer i kläm än andra. Äldre människor som inte har koll på tekniken. De miljoner invånare som bor i småorter och på landsbygden, där banken avvecklat varje form av närvaro. Alla som vill ta ut kontanter eller behöver någon form av service.

Det korthus som är svenska banker är på det hela taget en mycket sårbar konstruktion, inte minst för det kaos som uppstår i en elektronisk värld där tekniken strular.

En liten försmak av framtiden fick den helt "kontantfria" Norrköpingsfestivalen Bråvalla förrförra sommaren. Betalsystemet brakade helt ihop redan den första kvällen, vilket innebar att försäljarna fick skänka eller kasta bort sin mat. För att alla besökare skulle få sina obrukbara insättningar tillbaka efteråt blev arrangören tvungen att gå in och föra över pengarna manuellt.

Det kontantlösa samhället är bra för staten, som får lättare att hålla koll på medborgarna och beskatta dem. Och riktigt bra är det för bankerna, eftersom nästan alla transaktioner numera går via dem, vilket gör att de kan knyta kunderna till sig hårdare och ta ut fler avgifter. Men för medborgarna är det faktiskt alldeles uppenbart att underbart inte är kort. Inte när det är det enda alternativet.