Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lite rödvin skadar inte"

En statlig utredning ska utröna om det ska bli möjligt med försäljning av alkohol på äldreboenden.

– Jag hörde folkhälsominister Maria Larsson på radion. Hon unnar oss ett litet glas trots att hon är kristdemokrat, berömmer Taimi Mäenpää.

I Gävle kommun finns inget förbud mot att pensionärerna dricker alkohol på äldreboendena. Och på Sofia Magdalena på Öster bor ett gäng pensionärer som vill sätta lite guldkant på tillvaron då och då.

– När vi får löning köper vi en flaska champagne och delar på. Det blir högst en gång i månaden, säger Taimi Mäenpää.

– Vi sitter och pratar och skrattar, och så har vi chips och frukt, förklarar Lillan Ohlsson.

Tanken att boendet skulle kunna ha ett slags alkoholförsäljning, med möjlighet för de som bor där att köpa exempelvis vin som kommunen köpt in, är de inte främmande för. Men något skriande behov är det inte att tala om.

– Vid en söndagslunch kanske man skulle vilja köpa något, funderar Taimi Mäenpää

– Men det ska vara till inköpspris, inga svartabörspriser, fortsätter hon.

Moderaten Tomas Tobé har varit en av drivande bakom tillsättandet av en utredning. Han menar att en del av personalen ska kunna servera alkohol precis som att personal kan dela ut medicin.

Och folkhälsominister Maria Larsson, KD, tror inte att en utskänkning ska ge några hälsoproblem.

– Utgångspunkten är att äldre personer ska kunna få fortsätta med sina vanor i så stor utsträckning som möjligt. Det handlar inte om någon överkonsumtion utan om en måltidskonsumtion, sa Maria Larsson till Sveriges Radio i går.

– Hon har rätt. Det kommer inte att urarta, säger Taimi Mäenpää på Sofia Magdalena.

På Selggrensgården i Strömsbro visar pensionärerna på Norra Somaten sin inställning till alkohol när GD kommer på besök. Men så är det ju ändå piglördag, som pensionären Arvid Schulz uttrycker det.

Hans bordsgranne Kerstin Boman är försiktigt positiv till förändrade alkoholregler.

– Att kunna köpa ett glas vin skulle vara bra, säger Kerstin Boman.

– Lite rödvin skadar inte. Det är bra för blodet, fortsätter hon.

Den här dagen dricker hon av rödvinet som blev över när hon firade sin 99-årsdag. Pensionärerna brukar turas om att bjuda på något till maten eller kaffet ibland.

Även 91-årige Arvid Schulz ville ha ett glas rött till potatisbullarna, medan Kurt Norén föredrog vitt vin. Övriga drack vatten eller saft.

– Hur vanligt det är att pensionärerna dricker alkohol beror nog också mycket på personalens inställning, säger undersköterskan Eva Hillman som jobbar på Selggrensgården.

Hon säger att anhöriga till nyinflyttade blivit positivt överraskade när de kommit på besök.

– ”Då kan vi köpa hit lite och bjuda runt” har många sagt, berättar Eva Hillman.

”När vi får löning köper vi en flaska champagne.”