Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten ljusning på arbetsmarknaden

Under de två senaste veckorna anmäldes 146 nya arbetstillfällen till Arbetsförmedlingen i Gävle. Det är 40 fler än under samma veckor förra året. Möjligen går det att se en liten ljusning på den krisdrabbade arbetsmarknaden i Gästrikland.

Den som bara tittar på statistiken över antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen har svårt att se någon ljusning. Under förra veckan var 13 648 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Gästrikland och Älvkarleby kommun. Det är 3 451 fler än under samma vecka förra året.

Men om man i stället tittar på hur många jobb som finns att söka så blir bilden inte lika dyster. Det är till och med så att antalet lediga jobb ökar i Gästrikland just nu.

Under vecka 28 och 29 förra året anmäldes 106 nya arbetstillfällen till Arbetsförmedlingen. Samma veckor i år anmäldes hela 146 nya arbetstillfällen till Arbetsförmedlingen.

– Det här är något vi sett de senaste veckorna. Tidigare i år har antalet nya arbetstillfällen under vissa perioder varit färre än hälften jämfört med samma tid förra året, berättar Eva Holmberg Tedert, verksamhetssamordnare för arbetsmarknadsområdet Gävle på Arbetsförmedlingen.

Sett över hela året har det fortfarande skapats långt färre nya jobb i år än under förra året. Vid den här tiden förra året hade Arbetsförmedlingen fått in 5 385 nya jobb i Gästrikland och Älvkarleby kommun jämfört med 3 140 nya jobb så här långt i år. Men under de senaste veckorna har det alltså för första gången i år skapats fler nya jobb än under samma tid förra året.

– Vi får hålla tummarna för att det här är en trend som håller i sig. Men det är för tidigt att dra några slutsatser ännu, säger Eva Holmberg Tedert.

Hon berättar att många av de nya jobben som nu strömmar in finns inom försäljning. Företagssäljare av olika slag är en kategori jobb som det finns gott om just nu.

– Tyvärr är det så att det finns många fler jobb inom försäljning än vad det finns kvalificerade sökande som har rätt kompetens och utbildning, säger Eva Holmberg Tedert.

Enligt henne är nyckeln till en lägre arbetslöshet i Gästrikland att lyckas matcha de arbetssökande med de jobb som dyker upp.

I många fall kan det behövas omskolning för den som vill få ett nytt jobb.

– Många av de jobb inom industrin som försvinner nu kommer aldrig att komma tillbaka. De flyttas till något annat land eller rationaliseras bort. I stället kommer det att komma nya typer av jobb. Jag tror att tjänstesektorn har potential att öka mycket i vårt område. Det handlar både om försäljning av tjänster till företag och till privatpersoner, säger Eva Holmberg Tedert.