Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten risk att vattnet är smittat

GÄVLE- Risken att det finns salmonella i Testeboåns vatten är otroligt liten, men så länge vi inte har fått nya provsvar kvarstår mitt råd att man inte badar i Testeboån.

Det säger Stefan Väänänen, miljöinspektör på bygg- och miljökonoret i Gävle.

I fredags upptäckte han och djurskyddsinspektör Mona Rönning att det fanns höns, både döda och levande, i Oslättfors hönseri trots att det skulle varit avvecklat.

Omhändertagna
Hönsen är nu omhändertagna och i dag, tisdag, ska länsstyrelsens jurist besluta vad som ska hända med dem.

Samtidigt pågår arbetet med att ta reda om gödseln från hönseriet har förorenat Testeboån. De häftiga regnen i sommar har fått gödselstacken att svämma över.

På måndagen skickade Stefan Väänänen in en liter hönsgödsel från gödselstacken vid hönseriet för analys. Han beställde också nya provtagningar på vattnet i Testeboån nedströms Oslättfors.

- Även om risken för salmonella är liten kan det finnas andra bakterier i vattnet, säger han.
Påståendet att det kan finnas salmonella i Testeboåns vatten är det som upprör ägarna till hönseriet mest.

- Att vi gjorde fel med hönorna är en sak, men jag vill inte att folk ska tro att vi förorenat Testeboån. Jag har alltid varit noga med salmonellakontrollerna, säger ägarens sambo.

Ändrade uppgifter
Den senaste salmonella- testen gjordes i april och visade att hönsen var friska. De 960 hönor som just nu finns i Oslättfors är dock inte salmonellatestade. De har bara funnits i Oslättfors i tre veckor, säger hon nu.

Tidigare uppgav hon de 960 hönorna var hönor som hon sparat i samband med att resten av hönorna i hönseriet slaktades ut i april.

- Det var tomt i burarna från april till för tre veckor sedan, säger hon nu.

Var där i februari
Kommunen borde ha klagat på gödselanläggningen långt tidigare om det var fel på den, tycker kvinnan. Men det påståendet tillbakavisar miljöinpektören Stefan Väänänen:

- Jag har varit där tidigare, för jag var där i februari. Då var inte gödselplattan full. Om plattan hade tömts kontituerligt så skulle inte gödseln ha runnit ända fram till invallningen som den har gjort nu, säger han.

- Men trots att det inte var lika illa i februari som nu så sa jag i från att gödselplattan skulle tömmas. Jag blev totalt överraskad när jag kom dit förra veckan och såg att det finns ännu mer gödsel nu, säger han.

INGEGERD SÖRGARD