Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LIVE-TV 10.00: Hallengren och Socialstyrelsen om dödsfall i covid-19

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Under fredagen håller socialminister Lena Hallengren (S) och Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen pressträff om statistik gällande dödsfall i covid.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Klockan 10 informerar regeringen om statistik rörande dödsfall i covid. Förutom socialminister Lena Hallengren (S) medverkar även Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen.

Dödsorsaksregistret är det register som har hand om Sveriges officiella dödsorsaksstatistik. I detta register registreras alla fall där en läkare bedömt att covid-19 var den primära dödsorsaken, oavsett om personen ifråga hade en bekräftad covid-diagnos eller inte. I Folkhälsomyndighetens statistik, däremot, registreras alla som dör med coronaviruset upp till 30 dagar efter diagnostillfället, oavsett den egentliga dödsorsaken.

På så sätt kan Folkhälsomyndighetens bokföring över antalet döda ses som en sorts "snabbstatistik", medan Socialstyrelsens siffror är den statistik som kommer att bli Sveriges officiella. Eftersläpningen i denna registrering är dock förhållandevis stor, jämfört med Folkhälsomyndighetens.

TT NYHETSBYRÅN