Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livet går som en dans för Kaskito

Gävles egen dansprofet Kaskito Ngongo är Cityfestens mest flitige. I går uppträdde han med bandet Ngoma Ya Africa och i dag ordnar han dansworkshop för de som vill lära sig att skaka rumpan till afrikanska rytmer. I höst väntar dessutom en turné med ingen mindre än Carola Häggqvist.

Annons

Kaskito Ngongo kommer halvt springande och möter mig vid Sjömanskyrkan. Han ser ut som en världsartist med sin skotskrutiga hatt och sitt stora afrikanska halsband. Halsbandet berättar han speglar att han älskar och är stolt över sina afrikanska rötter.

– Jag älskar dans, kläder och musik, säger han.

Det är här i Sjömanskyrkan som han annars jobbar som danslärare men nu är det Cityfesten som upptar det mesta av hans tid. Förutom att han uppträder med det afrikanska bandet Ngoma Ya Africa anordnar han varje dag kurser i afrikansk dans både för barn och vuxna. Det går inte att ta miste på att dansen är hans liv.

– Jag har dansat så länge jag kan minnas. Dans gör folk glada och det är ett bra sätt att träffa nya människor, säger han.

Kaskito Ngongo kom till Sverige som 19-åring från ett krigshärjat Kongo-Kinshasa. Kriget tog båda hans föräldrar men tre av hans syskon bor fortfarande kvar i landet. Han bodde några år i Östersund innan dansen förde honom till Gävle. Nu har han bott här i sju månader och trivs som fisken. Hans jobb som danslärare har lett till att han träffat väldigt många nya vänner. Enligt honom är Gävleborna bra på att dansa och han tar sig gärna en svängom på Heartbreak hotel.

Förutom dansen brinner Kaskito för att hjälpa ungdomar. I höst ska han därför starta projektet ”Ungdomar på rätt väg”. Där är det tänkt att ungdomar ska träffas och diskutera aktuella ämnen och spela musik.

Kaskitos stora inspirationskälla är Tomas di Leva. Han tycker om hans originella kläder och sätt att vara. Han var på en konsert med honom förra året och då delade Tomas di Leva ut frukt till dem som satt i publiken.

– Jag kanske också ska bli en artist som delar ut frukt till publiken, säger han och skrattar.

Kanske kommer han redan i höst att få testa på sin stjärnstatus för om några veckor ska han packa sin väska och ge sig ut på en tvåmånadersturné med ett projekt som Carola Häggqvist har startat. Det kommer att vara tio artister från olika delar av Sverige som ska sätta upp en föreställning där de blandar musik, dans och teater. Kaskito vill inte avslöja för mycket men den 24 augusti bär det iväg.