Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livet kretsar kring havet

NORRSUNDETDet skulle kunna vara vilket nerlagt fiskeläger som helst. Men två moderna fiskebåtar och röken från två rökerier skvallrar om att Saltharsfjärden i Norrsundet hör till den skara fiskeläger där näringen fortfarande lever. Två familjer Bergman håller släkttraditionen vid liv, kanske den sista generationen fiskare i Saltharsfjärden.

- Jag skulle tro det, det är ingen av sönerna som är intresserad av att fortsätta, säger Anders Bergman.
Det fanns en tid när alla familjer i byn var sysselsatta inom fisket. Fiskeläget är dokumenterat som sommarviste för bönderna i trakten åtminstone från 1600-talet. Då var fisket bara en säsongssysselsättning men sedan 1800-talets början har det funnits bofasta fiskare i byn.
Fiskeläget ligger ett stenkast från massafabriken och sågverket i Norrsundet, och av det 20-talet familjer som bor här har de flesta fortfarande någon fiskarbakgrund. Och fastän många har "vanliga" jobb är fisket fortfarande är en förenande länk mellan familjerna i byn.

Jättefin strömming
En hel del av det sociala livet kretsar kring fångsterna från havet, och de som inte fiskar professionellt är beredda att ställa upp när det behövs en extra hand, eller nöjer sig med att bara intressera sig för fisket.
- Det är det som är så roligt, att man har så många vänner här, säger Anders Bergman, som ständigt har kaffepannan på nere i rökeriet. Man vet aldrig när det dyker upp någon som vill prata bort en stund vid fikabordet.
Han och äldre brodern Lars-Gunnar har var sin fiskebåt, tillräckligt små för att kunna klaras av en man. Två-tre gånger per dag åker de ut till sina fångstplatser och fiskelyckan har varit god den här säsongen.
- Vi har fått jättefin strömming. Det har varit ett bra fiske, säger Lars-Gunnar Bergman.
Han driver butiken i fiskeläget tillsammans med hustrun Ulla, där de säljer fisken i förädlad form, med varierande öppethållande, i princip året om. Sommar är lika med högsäsong, förstås, och under den perioden är det bara på söndagarna som familjerna försöker lägga jobbet åt sidan och komma ifrån.
Ännu en högsäsong blir det i december när presentmarknaden går för högtryck, innan den relativa stiltjen inträder i januari och februari.

Ingen sälsafari
Sedan tio år driver paret också cateringservice och tar emot förbokade sällskap i en specialbyggd servering intill butiken. De som vill ta sig en båttur med fiskebåten kan göra det också. Men räkna inte med någon sälsafari.
- Det har jag tröttnat på. De får se säl i alla fall när vi går ut, säger Lars-Gunnar Bergman.
Även om bröderna är moderna fiskare, med moderna redskap och båtar, är yrket fortfarande slitsamt. Anders Bergman har opererats för diskbråck tre gånger, och det är slitsamt att alltid vara igång. Att vistas i rökeriet är inte heller någon helt riskfri sysselsättning.
- Visst känns det tungt ibland. Helst skulle jag vilja vara på sjön hela tiden, men då måste man ha en större båt, säger Anders Bergman, som två dagar i veckan åker runt och säljer fisk i Bergby och Ockelbo.
Bröderna driver sina egna företag men jobbar ändå mycket tillsammans.
- Vi samarbetar förstås. Annars skulle det inte gå, säger Anders.
Så gott som alla i byn kommer från fiskarsläkt med, några få undantag. Robert och Inger Fägersten lämnade Stockholm för tio år sedan, köpte farfar Bergmans stuga och har nu rotat sig i Saltharsfjärden. Robert, pensionär sedan två år, ville ha ett eget båthus och en verkstad för att odla sin passion för båtar. En liten annons i Dagens Nyheter tipsade om huset och det gick snabbt att bli förälskad i platsen.
- Nu lever vi här, säger Inger Fägersten belåtet.
- Den härligaste överraskningen var människorna. Våra närmaste vänner har vi här i byn.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se