Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livet som pensionär bättre än väntat

Folksam har undersökt vad gävleborgare mellan 18-64 år tror om livet efter pensioneringen.
GD började i andra änden och träffade tre pensionärer som fick berätta om livet som pensionär.
Tore berättar om ekonomin som blev bättre än han hade trott, Ingrid om högskolestudierna, och Asta om de bästa åren i livet.

Tore Lindqvist, Ingrid Skogqvist och Asta Kriström träffar GD på Brunnsgatan 59. Det är en samlingsplats för pensionärer även kallad Träffpunkten.

På Brunnsgatan 59 träffas pensionärer för underhållning, information och allmänt samkväm.

– Det är första gången jag är här. Jag läste om stället och gick hit. Det visade sig att jag träffade bekanta här också, säger Tore Lindqvist.

Undersökningen som GD plockat med sig visar att mer än varannan gävleborgare tror att de måste sänka sin levnadsstandard efter pensionen. Och de pensionärer GD träffar verkar leva med mindre medel än tidigare. Men det verkar inte bekomma dem särskilt.

– Allt är relativt. Man får rätta munnen efter pensionärsmatsäcken. Jag hade det sämre när jag var student. Jag levde på 20 kronor i två veckor 1959, berättar Ingrid Skogqvist.

– Jag har fått det mycket bättre än jag trodde. Jag trodde det skulle bli knaprare, men jag har ordnat det så att jag har billig hyra, säger Tore Lindqvist.

På Träffpunktens kafé hjälper Asta Kriström till en gång i veckan. Hon är den enda av de tre som ville fortsätta jobba efter 65-årsdagen. Men då tvingades hon ändå sluta på Dagabs lagerbutik. Chefen ville att de unga skulle släppas fram.

– Jag ville fortsätta för gemenskapens skull. Och det var ett omväxlande jobb, säger hon.

– Jag blev lite ledsen ett tag, men det gick snabbt över.

Nu hyllar hon livet som pensionär. Pensionärslivet ger mycket tid över till vänner och familj. Och hon berättar att hon hjälper dem som inte har hälsan som förr.

– Jag har alltid roligt. Det här är de bästa åren i livet, säger hon.

Ingrid Skogqvist berättar att hon undersöker matpriser och matens innehåll i affärer. Dessutom studerar hon mycket. Just nu läser hon konst och arkitektur på högskolan. Men tentan gör hon bara om hon känner för det.

– Och så håller jag kurser om Polen och Baltikum. Det är viktigt att hålla igång, säger hon.

Tore berättar att han spelar Bridge och promenerar. Springa kan han inte längre eftersom knäna gått sönder. Ibland åker han utomlands. Det brukar bli ungefär lika ofta som före pensioneringen.

I höstas fick Prag besök, och till hösten bär det av till Grekland. Men något liv utomlands drömmer han inte om.

– Det är roligt att komma utomlands, men roligare att komma hem, säger han.

Folksams undersökning visar att drygt 70 procent av de tillfrågade inte gjort någon ekonomisk plan för livet som pensionär. Och inte heller trion pensionärer som GD träffat har haft någon plan före pensionen.

Speciellt Ingrid verkar ha tagit lätt på planeringen.

– Jag har inte oroat mig. Jag har lärt mig att jag klarar mig. Det lönar sig inte att planera. Livet tar ändå alltid en annan väg än du tänkt, säger hon.