Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livets ords skola in i butik?

GÄVLELivets ords friskola behöver hitta nya lokaler till hösten.Som det är i dag finns inget större utrymme för att ta emot fler elever.

Nu tittar man istället på om den gamla Prix-lokalen på Sörby kan passa.
- Den stora fördelen skulle vara att vi kan vara kvar i området. Sedan är läget bra, säger Eleonor Helmersson som är rektor på Kristna skolan Sörgården.
I dag är skolan inrymd i Livets ords lokaler på Falkvägen i Sörby. Men enligt de planbestämmelser som gäller ska det bara finnas bostäder och handel i området.
När det upptäcktes 1999 fick församlingen ändå ett tillfälligt bygglov, något som grannarna i en närbelägen bostadsrättsförening inte har gillat.
Bland annat överklagade de bygglovet eftersom de upplevde det störande med lekande barn så nära radhusen.
Men från och med höstterminen så flyttar alltså skolan.
-Vi vill inte vara kvar heller. Det finns inte så stor möjlighet att växa. Bara den fysiska miljön säger att det inte går att bli fler, menar Eleonor Helmersson som tycker att det ändå känns bra att flytta.

Inte lätt
I dag har skolan 29 elever från förskoleklass till årskurs 6. Men Eleonor Helmersson tror på att de i framtiden kommer att vara fler elever på skolan.
Under hela våren har hon därför sökt efter nya lokaler med ljus och lykta. Trots kontakter med Tekniska kontoret och andra fastighetsägare så har det inte varit lätt.
Dels ställs stora krav på hur utbildningslokaler ska vara, dels har kommunen få ekonomiska möjligheter att rusta upp någon lokal. Eftersom det sannolikt även kommer att finnas för många skollokaler om några år så vill kommunen inte heller ta på sig några fler. De gamla Prix-lokalerna, som ägs av KF, skulle kanske därför inte vara så tokiga. Just nu undersöker Eleonor Helmersson med kommunens bygg- och miljöförvaltning om det överhuvudtaget är möjligt.
- Visst måste man bygga om invändigt. Man måste bygga upp det som man vill ha, säger Eleonor Helmersson som hoppas att lokalfrågan ska vara löst inom kort.

MARIA BRANDER