Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljudterror på Kyrkogatan

Hur mycket stoj och stim ska man behöva tåla som boende i centrala Gävle?
Det är frågan då raggarbilarna återigen ökar sin närvaro.

Ingen i centrala Gävle kan undgå raggarna. Runt och runt cruisar de längs stadens centrala gator. Det är inte alla som är glada över deras framfart.

Framförallt är det många äldre boende på Kyrkogatan och Hattmakargatan som fått nog av amerikanare med vrålande V8-motorer och rock n’ roll och dansbandsmusik från högljudda högtalarsystem.

Sven-Erik Hellsten och grannen Anny Westlund två våningar upp har bott i korsningen mellan gatorna i nio och åtta år.

Varje fredag och lördag året om hör de bilar köra runt varje kvart så att rutorna skakar. Bilarna stannar också gärna till precis under deras balkonger där främst ungdomar dricker, kissar offentligt, skriker och gapar. Under påskhelgen rann bägaren över då festandet pågick till halv fyra på långfredagsmorgonen.

– De tänker inte på att vi ligger och försöker sova. Vi kan inte heller ha fönstren öppna och vädra om det är varmt. Inte förrän fem på morgonen lyckades jag somna, säger Sven-Erik.

Bilarna har blivit fler med åren, som mest runt sex stycken och de kör desto längre tid på natten. Nu är Sven-Erik, Anny och många andra som bor i området hjärtligt trötta på att bli störda.

– Visst får man räkna med lite oväsen när man bor så centralt, men det här är tortyr, säger Ann-Marie, maka till Sven-Erik.

Efter samtal med kommunens tekniska kontor har de bestämt sig för att göra en polisanmälan då de hoppas det ska ge mera tyngd åt deras klagomål.

Före jul gick Anny ut till en gul Chevrolet med en 45-årig man i:

– Jag frågade:

”Varför spelar ni så hemskt högt? Det är ju mitt på dan”. De bara skrattade åt mig, men nu har i alla fall den bilen slutat köra runt här,

säger hon.

Hennes make Bror oroar sig också för de gamla bilarnas påverkan på miljön.

– De spyr ju ut avgaser när de kryper fram på låg växel med V8-motor, säger han.

Deras förslag till lösning är bilfri innerstad efter 22:30 förutom för boende i stan, taxibilar och blåljustransporter.

– Vi har inget mot raggare som sådana. Men vi har problem med att de saknar respekt inför lagen och oss, säger Anny.

Hon tycker dock att en av bilarna spelar ganska bra gammal rock n’ roll. Men musikupplevelsen är på fel ställe och det hörs bara basdunk.

Ann-Marie tycker det är orimligt att de som hyresgäster i huset ska ha tyst klockan 23 och slippa bli störda av grannar medan bilar dundrar förbi utanför långt efter midnatt. För några år sedan förbjöds bilar att stanna till på Slottstorgets parkering efter klagomål från dåvarande landshövdingen Christer Eirefelt.

– På den här sidan ån har vi uppenbarligen ingen landshövding som kan hjälpa oss, säger Sven-Erik uppgivet.

Johan Fredriksson, vakthavande befäl i Gävle säger att polisen har koll på de aktuella fordonen.

– Vi har mycket annat att göra på helgerna och prioriterar inte störande raggarbilar men ingriper i den mån vi har möjlighet, säger han.