Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusning för momshotade second hand-butiker

Under torsdagen kom en ljusning för alla momshotade second hand-butiker.
EU-kommissionen – som har hotat att stämma Sverige – lägger ner ärendet om moms för ideella föreningar.
– Vi hoppas att det löser sig. Det har varit ett hot mot oss, säger Marie Wahlberg, biträdande butikschef på Myrorna i Gävle.

Ideella föreningar i Sverige har varit momsbefriade. Det fick EU-kommissionen att se rött – och de hotade med att stämma Sverige inför domstol.

Även Skatteverket och Högsta förvaltningsdomstolen anser att ideella föreningar med second hand-försäljning ska betala moms.

Något som har hotat branschen.

Men på torsdagen meddelade finansdepartementet att EU-kommissionen lägger ner ärendet. Momshotet är dock inte helt avvärjt, Skatteverket står nämligen fortfarande fast vid sitt ställningstagande från i höstas.

Så här skriver finansminister Magdalena Andersson, S:

"Det är positivt att kommissionen efter diskussioner med oss har beslutat att lägga ned ärendet. Det ger oss en säkrare grund i vårt arbete med att lösa situationen för de ideella föreningar som nu tvingats betala moms."

– Vi håller tummarna för att det ska lösa sig. Det är klart att alla har oroat sig, säger Marie Wahlberg på Myrorna i Gävle.

Läs mer:

Emmaus kan bli först ut i vad som kan bli många nedläggningar

Skatteverket uppmanar till momsregistrering

Nu säger de ifrån mot ny moms