Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljuv musik i Alberts Hall

SANDVIKEN Den 22 november invigs Drömfabrikens nya sal, Alberts Hall, med ett uruppförande. Det är Sandvikens Kulturskola som tillsammans med Jappz och Dreambeat framför Bertil Fälts specialskrivna verk. Cirka 80 personer kommer att finnas på scenen samtidigt.

Annons
- Jag har försökt skriva från Sandviken och från mitt liv, säger Bertil Fält. Det här är mycket stort för mig.
Allt drivs som ett projekt där Kulturskolan, Drömfabriken och Musik i Gävleborg samarbetar. Det startade med att det behövdes något särskilt när den ombyggda Drömfabriken skulle invigas. Ombyggnaden som har varit möjlig tack vara pengar från stiftelsen Albert och Anna Göranssons minne.
Projektet är speciellt genom att Bertil Fälts musik anpassats för ungdomar som kan olika mycket beroende på hur länge de spelat sitt instrument. Respektive lärare har tränat sina elever på de olika styckena. Musiken är också anpassad för Jappz, en sång- och musikgrupp för förståndshandikappade och för Dreambeat som är en slagverksgrupp.
- Man kan prata om en korsbefruktning, säger Lotta Modin från Musik i Gävleborg som sett till att det kommit fram pengar till produktionen.
Hela hösten har Kulturskolan tränat på de sju stycken som ingår i Bertil Fälts beställningsverk. I går var det första gången de cirka 60 eleverna spelade samtidigt.
- Häftig, säger David Björk som spelar piano, häftigt att spela och häftigt att vara med när det är så många som spelar samtidigt.
Bertil Fälts verk inleds som sig bör med en ouvertyr som ska vara lite tuff.
Därefter följer sex låtar där Sandviken har givit inspiration till kompositionen.
En heter "Syrendoft och kaffe"och kom till på Björkgatan 2 bland syrenerna där, berättar Bertil Fält.
I tre av låtarna kommer Jappz och Dreambeat att vara med, både med sång, dans och musik.
Den stora invigningen lördag den 22 är bara för särskilt inbjudna, men dagen efter är alla som vill välkomna att lyssna på den specialskrivna musiken framförd av 60 elever i Sandvikens kulturskola och cirka 20 från Jappz och Dreambeat.
Lotta Hildingson
026-277591
lotta.hildingson@gd.se