Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljuv musik i Ovansjö kyrka – "Tolstoys röst är klar som en vårbäck"

Ovansjö kyrka i Sandvikens kommun gästades vid två tillfällen på lördagen av Sveriges största julturné.

Det är vad de själva kallar sig och det betyder två kompetenta musiker och två sammanslagna körer som gör sitt bästa för att vi åhörare ska få en känsla av julefrid. Julmusik i kyrkan är trots allt något annat än konserter med kändismusiker. Kyrkan som lokal med sin belysning, akustik och speciella atmosfär passar perfekt till en julkonsert.

Solist är i år Viktoria Tolstoy. (Jo, den ryske författaren Lev Tolstoy är hennes morfars farfar). Hon är en av våra få professionella jazzsångerskor vi har och hon har turnerat och spelat in skivor sedan 1994. Hon är ackompanjerad av Magnus Johansson på trumpet och Marcos Ubeda på synt – båda mycket skickliga på sina instrument.

Det är i år 12:e året som julkonserten i Ovansjös vackra kyrka äger rum.

Programmet inleds med körens intåg och sedan kommer både kända och mindre kända julsånger varvat med småprat där det finns både värme och humor. I motsats till många andra julkonserter infinner sig den stilla, rofyllda julstämning som väl också är meningen. Man inleder med Betlehems stjärna följt av ledmotivet från Karl-Bertil Jonssons julafton.

Viktoria Tolstoj är glittrig, glad och strålande och hennes röst passar alldeles utmärkt till materialet. Hennes röst är klar som en vårbäck, tillika nyanserad – från det sublima till det frejdiga. Det märks att hon har en bakgrund som jazzsångerska, improvisationerna fanns där. Ett stort plus för variationen i programmet. Allt från de traditionella julsångerna till några klassiska verk och ett roligt arrangemang av Staffan var en stalledräng signerat Marcos Ubeda.

Höjdpunkterna är en tolkning av Bocellis The Lords Prayer, Amazing Grace (där Stig Bergqvist assisterade på sin trumpet), I'll Be Home For Christmas och naturligtvis avslutningen Stilla Natt och O Helga Natt där Viktoria Tolstoj verkligen visar vad hon kan.

Det här var den 39:e konserten av I juletid för denna trio. Femton till återstår innan avslutningen i Gnosjö i januari.

Kjell Jansson