Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO mindre hårda om bonusar än Borg

LO gillar inte bonusar till företagsledningar, men är inte lika förbjudande som regeringen.
Enligt LO driver regeringen en populistisk linje som varken är praktisk eller realistisk.
– De (regeringen) har ju fokuserat allt på bonusar, sade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin till TT efter LO:s representantskap.

– Man måste se till hela lönesystemet och hela lönenivån, man kan inte bara titta på rörliga löner. Vi går längre, sade Lundby-Wedin som anser att regeringen har gjort stormandet mot bonusar till en ”profilfråga som de driver ganska populistiskt”.
På representantskapet, som är LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna, sade ombuden ja till utgångspunkterna för riktlinjerna för hur LO ska agera i bolag som man äger, som AMF Pension och AFA, eller har inflytande i som ägare direkt eller indirekt.
Restriktiv linje
I utgångspunkterna sägs det att LO:s linje när det gäller bonusar och andra rörliga ersättningar ska vara restriktiv.
LO ska också verka för att hålla nere ersättningsnivåerna till bolagstoppar, men att hänsyn måste också tas till konkurrens om bra företagsledare.
Till skillnad från de riktlinjer som regeringen nyligen slog fast för statliga bolag och bolag där staten är delägare, är LO bara principiell motståndare till bonusar för vd och vice vd.
Regeringen driver sedan någon månad på för att fler än så i ett bolags ledning ska vara undantagna från bonusar.
– Det här är det vi kan stå för nu, vi får diskutera ytterligare om vi ska gå vidare, säger Lundby-Wedin.
Lundby-Wedin och LO:s avtalssekreterare Per Bardh hävdar att LO:s linje vad gäller ersättningssystem till skillnad från regeringens är mer praktisk och realistisk. Båda säger att det blir otydligt vad som gäller om man börjar tala om ledningsgrupper.
Odell kritisk
Finansmarknadsminister Mats Odell är däremot förvånad över LO:s beslut och ifrågasätter om LO har medlemmarna med sig.
– Det är omvända förtecken. Det här innebär att svenska LO är mer bonusliberala än vad den amerikanska kongressen är. Den har ju, liksom den svenska regeringen, beslutat att det är de fem i ledningsgruppen som man tar sikte på, säger han.
Både Bardh och Lundby-Wedin hävdar dock att LO driver en strikt linje. Finns det bonusprogram i ett bolag ska de vara kopplade till tydliga och mätbara mål. De ska vara enkla att följa och varje år ska styrelsen pröva om utfallet av bonussystemen är rimliga.
Per Bardh säger att han tror att regeringen kommer att få svårt att hålla fast vid sin linje.
– Vi skulle ha kunnat vara riktigt populistiska, men det hade vi inte fått respekt för, säger han.