Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Locket på i Utvalnäs

UTVALNÄS
Enligt almanackan äger surströmmingspremiären rum på torsdag. Fiskarna Jan Wahlström och Bernt Bergström i Utvalnäs har dock ätit surströmming i flera veckor.

- Man provsmakar mellan 15 och 20 stycken per dag ur tunnorna, säger Jan Wahlström.

Hemligt recept
I 20 år har de tillverkat surströmming och produkten har skaffat sig ett gott rykte. Receptet har Jan Wahlström ärvt av sin far, men vad det innehåller vill han inte avslöja.
- Skriv att det är mest salt. Om man säger att det är någonting annat också vill folk bara veta vad det är, säger Jan Wahlström och skrattar.
I maj startade strömmingsfisket som pågick ända fram till midsommar. Tolv ton strömming har sedan dess rensats och lagts i två olika saltbad som sugit blodet ur fisken.
Därefter har strömmingen och den specialblandade saltlaken tappats på sammanlagt 80 tunnor av plast. Från det ögonblicket och tio veckor framåt har förädlingen pågått - en process som blivit noggrant övervakad.
- Tunnorna måste skötas som barn. De ska rullas varannan dag så att saltlaken fördelar sig lika. Sen ska de luftas så att trycket i tunnorna inte blir för stort, säger Jan Wahlström.
För två veckor sedan gick arbetet in i konserveringsfasen. Burk för burk fylls för hand med mellan tolv och fjorton strömmingar. Med hjälp av en lockmaskin försluts burken som sedan tvättas och förses med etiketter. I slutet på nästa vecka är uppemot 10 000 burkar färdiga för försäljning.
- Det verkar bli bra i år. Vi försöker göra den så mild som möjligt, den ska inte bli frän i smaken, säger Jan Wahlström.

Ni hinner inte bli less på surströmming?

- Nej, man måste tycka om den om det ska vara kul att jobba. Jag blir hungrig bara jag känner lukten. När man öppnar en tunna på morgonen duschar det till i käften, säger Bernt Bergström.

Hur tycker ni att den ska förtäras?
- Med potatis och smör, ingenting annat. En del äter den med lök, men då förstörs upplevelsen, säger Bernt Bergström.

ERIK WIKSTRÖM