Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfgren, Folke

Annons
(1910-1996), född i Gävle, ämbetsman,kommunalpolitiker, hembygdsvårdare. Ibland kallad Mr. Gävleeftersom det var mer eller mindre allmänt känt att omdet var något man ville veta om staden och dess invånareså gick det bra att ringa Folke Löfgren och fråga.Inte minst lokalpressens journalister utnyttjade ofta den möjligheten.
L. blev Gävles siste stadsmäklare, fungerade sommellanhand på den lokala börsen, och därefterinspektör vid Länsarbetsnämnden. På fritidenägnade han sig åt politik - var under många årfolkpartiets främsta namn i Gävle - och flera folkrörelseengagemang.Han var aktiv i KFUM och nykterhetsrörelsen, i Finlandshjälpen underandra världskriget, i Enskilda barnhemmet Salems styrelse, i Föreningen Nordenoch i stiftelsen Gävle Vilohem.
L. tog 1951 initiativet till hembygdsföreningen Gävle Gille i samband med Södersaneringen. Han blev föreningens ordförandeoch eldsjäl i 37 år.
Han var en engagerad skribent och skrev på 1980-taletbland annat serien "Folkes hus" i Gefle Dagblad. Den kom ocksåut i bokform, som "Gävlevandringar med Folke". Folke Löfgrenfick 1989 Gävle kommuns kulturpris.