Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven: Magiskt möte med Alexander

Alexander blir tilltalsnamnet för Sveriges nyaste prins, som blir hertig av Södermanland. Att hålla honom i famnen var "magiskt" säger statsminister Stefan Löfven.

Prins Alexander Erik Hubertus Bertil blir hertig av Södermanland, berättade kungen för regeringen vid dagens konselj på slottet. Han är nöjd med storkens insatser:

– Det är väldigt roligt att storken varit väldigt aktiv för familjen Bernadotte det här året, sade han.

Så sent som i går kväll träffade han det lilla nytillskottet och alla mår bra. Drottning Silvia har ännu inte fått träffa sitt nya barnbarn, eftersom hon varit i New York och talat i FN om droger. Men hon återvänder till Sverige i dag.

Statsminister Stefan Löfven fick hålla barnet i en kvart i samband med vittnesförklaringen på morgonen, berättar riksmarskalk Svante Lindqvist inför den samlade pressen i Karl XV-salen på slottet.

– En underbar upplevelse. Och föräldrarna var så generösa och det fick ta sin tid. Prinsen sov gott, säger Stefan Löfven.

Prinsen har hållit föräldrarna vakna i natt, berättar statsministern, vilket kan förklara att han sov sig igenom vittnesbekräftelsen. Stefan Löfven tyckte att han såg lite filosofisk ut.

– För han höll sina händer lite såhär, sade Löfven och drog upp händerna mot hakan.

– Det kan vara en liten filosof, fortsatte Löfven.

På morgonen fick prins Alexander utöver statsministern besök av riksmarskalk Svante Lindqvist, riksdagens talman Urban Ahlin (S) och statsfru Anna Hamilton.

Statsfrun var den förste av de fyra som fick hålla prins Alexander på Drottningholms slott.

– Det kändes som ett stort privilegium. Varje nyfödd liten bebis är ett mirakel, sade Anna Hamilton.

Urban Ahlin kan inte riktigt svara på vem av sina föräldrar prinsen är mest lik.

– En perfekt blandning, säger han.

I Sverige finns 77 817 män och 29 kvinnor som heter Alexander. 150 personer har det som efternamn.