Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lögnerna och hetsen mot Ryssland

/
  • Valet mellan USA och Ryssland är lätt, menar skribenten. Här skakar Barack Obama och Vladimir Putin hand.

Annons

Demagogin riktad mot Ryssland och Putin tar sig allt osannare och kränkande uttryck. I dag tillåter sig regering, riksdagspolitiker, företrädare för försvarsmakten och Säpo sig vilka lögner som helst mot Ryssland och Putin.

Nu senast anklagar man Ryssland för att stå för mest frekvent spioneri mot Sverige. Så är det självklart inte. Däremot vet vi att USA:s samlade spioneri mot övriga världen överträffar andra staters med råge. Men eftersom såväl regering som nämnda myndigheter har den öppna dörrens politik mot USA så har detta land endast att be om "upplysningar" så får man dem endera tillskickade eller när svenska officerare med flera övar tillsammans med USA.

Merparten av de påståenden om kränkningar av alla de slag från Rysslands sida som förekommer i pressen faller på sin orimlighet. De är så obevisade att de därför omöjligen kan vara sanna. Under en lång följd av år har Ryssland beskyllts för kränkningar av svenskt territorium i en omfattning som tyder på att de som sprider dem snarare är mytomaner än sanningsvittnen.

Självklart har alla dessa lögner som grund att skrämma svenska folket så det ställer sig positivt till Nato-anslutning och Värdlandsavtalet.

Fräckheten att försöka inbilla svenska folket att USA är en större garant för Sveriges trygghet än Ryssland är absurd. Sverige ska inte ha några militärallianser med några andra än de Nordiska länderna inklusive Island. Att ha en sådan med USA är om inte självmord så en allvarlig risk för att bli inblandade i krig.

USA har under en följd av år helt emot folkrätten, utan att vare sig Sverige eller EU reagerat, kunnat gå in och störta andra länders statschefer som Saddam Hussein, Gadaffi etcetera. Det går inte att försvara dessa folkrättsbrott med att statscheferna var diktatorer. Men även om denna rätt funnits har det visat sig vara helt fel strategi.

Med stor sannolikhet har störtandet av en rad diktatorer berett marken för alla de terroristorganisationer (IS, talibaner med flera) som i dag uppträder runt om i världen.

Så länge diktatorerna inte hotades av USA och Nato höll de också potentiella terrorister på mattan. Men när diktatorerna störtades såg underhuggarna sin chans och det är dessa som nu är IS med flera. Därför är det ingen överdrift att påstå att USA, Nato och EU med hjälp av Sverige har skapat dagen flyktingkatastrof.

Putin är mer strategiskt begåvad än såväl USA:s, Natos som EU:s militärhjärnor tillsammans. Han insåg i motsats till de nämnda – som var på väg att störta Assad – att en sådan "strategi" skulle skapa ett nytt Libyen eller Irak.

Vi ser resultatet redan av Putins mera intelligenta drag. (För den skull är det inte troligt att Putin vill ha kvar Assad. Men han menar att Assad bör lämna över makten när förutsättningar finns för ett demokratiskt styre).

En allians med USA och Nato kan endast innebära ökad inblandning i krig med meningslösa offer i form av svenska soldater och ökade kostnader.

En mycket stor del av svenska folket har sannolikt lika stor förmåga som regeringen, politiker, försvarsmakten och Säpo att avgöra om Ryssland är ett hot eller inte. Jag tror att många har större förtroende för Ryssland än för USA. Vi ska därför varken ansluta oss till Nato eller Värdlandsavtalet.

Däremot ska vi inleda ett ökat samarbete på alla områden med Ryssland. Detta bör även vara en målsättning för EU. Ett sådant har framtiden för sig och skulle stärka och utveckla de inblandade för framtiden. Det är just detta senare som USA bävar inför. USA har haft sin storhetstid och kommer i framtiden inte att kunna spela rollen som världspolis.

Jag uppmanar alla svenska medborgare att till Putin uttrycka att vi inte som ovan nämnda krigshetsare känner någon oro för att Ryssland skulle vara ett hot mot Sverige. Tala i stället om att vi vill ha ett mycket mer intimt samarbete. Jag har själv gjort detta.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons