Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal mat ingen mättad marknad

KUNGSGÅRDEN
Hushållningssällskapet Dalarna Gävleborg söker 90 000 kronor för att göra en konsumentundersökning om intresset och förutsättningarna för lokalt producerade livsmedel.

Den lokala produktionen är en framtidsfråga för en levande landsbygd.
- Det här ett sätt att bibehålla arbetstillfällen och produktionen i speciellt Gästrikland är låg, säger projektledare Anita Hörnstein.
Hushållningssällskapet satsar i år på en fortsättning med en matmarknad i Kungsgården. Det blir lördag den 23 augusti med tema lamm. Målet är att fylla visthusboden med lokala producenter som får visa upp och sälja sina produkter. Dessutom ska olika fårraser presenteras liksom fårskötsel. I dag ökar också intresset för fårskinn och ull.
Förutom satsningen på lamm pågår ett arbete för att göra kalvkött populärt. Ekologiskt uppfödda kalvar kan ge attraktiva råvaror.
Vid hushållningssällskapet pågår också ett arbete med en lokal kokbok, Mat i Gävleborg.
Kokboken som ska finnas om senast ett år ska innehålla tre delar, Mat i Järnriket, Mat från Hälsingegårdar och Fisket efter Ostkusten.
ULF GRANSTRÖM