Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal odling bär lite frukt

GävleLokalt odlade jordgubbar blir en bristvara i sommar. Skälen är två. Dels är det vädret, dels konkurrensen från andra odlare som gör att gävleborna får äta bär som kommer söderifrån.

Under maj månad kom det i stort sätt inget regn. Även om jordgubbsodlaren Jan Jönsson i Valbo konstbevattnade sina fält blir det inte samma effekt som om det skulle ha regnat.
Dessutom krävs det nästan två gånger så mycket vatten vid bevattning som om det skulle har kommit på naturlig väg.
- Torrperioden under våren hämmar helt klart skörden, säger han.
Trots att sommarvärmen har tagit semester hjälper det inte särskilt mycket.
- Regnet kommer för sent på säsongen vilket gör att bären blir mindre, säger Jan Jönsson.
I torsdags mjukstartade jordgubbssäsongen i Valbo då drygt 300 liter mogna bär kunde plockas. Men eftersom skörden blir mindre den här sommaren kommer självplockningen att starta relativt snabbt i år. Det lönar sig bättre än att anställa personal.
Vintern var också ogynnsam för jordgubbsplantorna eftersom de är känsliga för frost.
Barfrost gjorde att en hel del plantor dog. Ett annat skäl till att det blir svårt att få tag på lokala gubbar är att Jan Jönsson har dragit ner på arealen. I år odlar han sju hektar.
- I dag är det inte samma ekonomi i att odla jordgubbar som det var för tio år sedan. Vi kan inte konkurrera prismässigt med bär från södra Sverige. Det finns inga möjligheter, säger han.
På grund av det kyligare klimatet räknar Jan Jönsson med att det blir drygt 50 procent mindre skörd per hektar här uppe jämfört med en jordgubbsodling som ligger längre söder ut.

Elizabeth Forsmark
026- 15 96 59
elizabeth.forsmark_gd.se