Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala delikatesser på landshövdingens bord

GÄVLE
Fiskhandlaren på torget har lovat att leverera.

Köket är bra om än lite gammaldags.
Drottningen har hon serverat förr utan missöden.
Inger Dolk, ny husfru på slottet, är alldeles lugn.
Efter 30 år på Skeppet, varav många som hovmästare och med en kockutbildning i botten ser hon med tillförsikt fram mot det nya jobbet. Och det kom som en skänk från ovan.
Att plötsligt efter att ha gått och stämplat sedan Skeppet slog igen, få ett nytt arbete vid 61 års ålder, var ingen självklarhet. Visserligen på halvtid men ändå.
Hon hade blivit tillfrågad tidigare men då hade hon fullt upp på restaurangen och trodde att hon skulle bli kvar där.
Slottet har hon varit på förr när landshövdingen Ericsson haft middagar.
Och landshövding Eirefelt har hon redan gjort två luncher för.
Med böcklingmousse (som han gillade) och det är helt i linje med den matprofil hon vill att slottet ska ha. Lokala delikatesser ska det vara och så ska menyerna följa årstiderna.
Sotare då? Skeppets gamla klassiker, får de följa med i flytten? Nja, det är tveksamt om de kära strömmingarna passar in fast ingen omöjlighet att tillaga.
Husfruns uppgifter är alltså att styra och ställa över mat, dukning, lokaler och extrapersonal. Men fanns det inte också en önskan att hon skulle kunna guida på slottet?
Jo, men det är inget som Inger Dolk tycker att hon ska göra.
- Visst kan jag lära mig, men det finns andra, museifolk, som kan det där på riktigt. Jag vill att det ska vara proffs precis som jag alltid krävt proffs på restaurangen.

Trivs på slottet
30 år på krogen ger god människokännedom och landshövdingefrun Gudrun Eirefelt trivdes hon direkt med.
- Det är den viktigaste biten och hon är bra, jättebra, hon är som folk är mest.
Slottet är bra det också. Det kände hon en kväll när hon var kvar på slottet och förberedde en lunch. Hon var ensam i slottsköket när känslan kom över henne, att det var så trivsamt.
- Tänk bara att få arbeta i en så vacker miljö.
LOTTEN LÖFBLAD