Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala s-toppar säger ja till EMU

GÄVLE
Den inflammerade s-sprickan inom regeringen i EMU-frågan verkar inte ha en lokal motsvarighet. En mycket stor del av de framträdande socialdemokraterna säger att de ska rösta ja i folkomröstningen och i arbetarekommunens styrelse står Carin Carlström ensam på nej-barrikaderna.

Men hon känner sig inte utmobbad.
- Nej, jag känner ingen press från styrelsen och har inte fått några gliringar ännu. Men så har jag varit med länge och är svår att rucka på.
- Jag tror att Ulrika (Messing, arbetarekommunens ordförande) har en stor påverkan på att det är bra stämning mellan de olika lägren. Hon är väldigt demokratisk, anser Carin Carlström.
Ulrika Messing själv säger att det är helt öppet att tycka vad man vill och driva opinion i EMU-frågan och ändå vara en ledande s-företrädare i Gävle.
Enligt den senaste opinionsundersökningen från Sifo ska 35 procent rösta ja och 43 procent nej bland de socialdemokratiska sympatisörerna. Gefle Dagblads kartläggning av åsikterna bland de ledande s-politikerna i Gävle visar en annan bild.
I arbetarekommunen är det som sagt Carin Carlström som är uttalat emot. Ulrica Messing, Vivi-Anne Sundqvist, Tommy Berger, Anéa Elfving, Åsa Pehrson och Manuel Echeverria ska rösta ja.

Kommunalråden säger ja
Av de sex s-ledamöterna i kommunstyrelsen säger bara Carina Järveback att hon ska rösta nej. Däremot vill hon inte delta i någon kampanj. Peter Hasch har inte bestämt sig ännu och vill inte säga offentligt vart det lutar.
Kommunalråden Mats Ågren och Carina Blank är däremot mycket synliga på ja-sidan och får sällskap av Rolf Wiberg, och troligen även av Mona Kolarby.
Ingen av ordförandena i nämnds- och bolagsstyrelserna som vi fått tag på är uttalat på nejsidan. Lars-Göran Ståhl, kultur- och fritidsnämnden, vill inte säga vad han ska rösta på och Bengt Waldemarsson, Gavlegårdarna, har inte bestämt sig ännu. De tycker att frågan är svår. Det finns för- och nackdelar med båda valen.
Lars Horn, affärs- och servicenämnden, Jens Leidermark, barn- och ungdomsnämnden, Lena Lundgren, bygg- och miljönämnden, Ingemar Waern, socialnämnden, Curt Nygren, tekniska nämnden och Eva Gillström, Furuvik, ska alla rösta ja. Några mer övertygade än andra om att det är en fördel med EMU-medlemskap.
GD har även kommit fram till att samtliga fem s-riksdagsmän från länet är uttalat ja-sägare.
Eftersom väljarna, och troligen även de vanliga s-medlemmarna, är mer tveksamma till EMU så kanske de ledande politikerna har hamnat i otakt med de som de företräder?
- Att det är mycket ja här kanske präglas av näringslivet, med stora industrier som är exportberoende. I Dalarna säger många nej inom arbetarekommunerna. Jag ser inte något problem i att många säger ja, anser Ulrica Messing.

MATTIAS JONSSON