Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalerna redan uppsagda

GÄVLE
Ännu är inte förhandlingarna med Bomhus Folkets hus klara. Men det mesta pekar på att det är där som kommunens nya fritidsgård ska ligga. Och hyran per kvadratmeter har prutats ner ordentligt i Folkets hus. Från knappt 2 000 till drygt 600 kronor.

Annons
- Tekniska kontoret håller i förhandlingen. Men vi betalar max 650 000 kronor per år i hyra för fritidsgården, konstaterar kultur- och fritidschefen Mats Öström.

För billigt?
Vad händer då om Folkets hus-föreningen tycker det är för billigt och får problem att klara sin ekonomi?
- Om det inte räcker så får vi prata om det då. De kanske får hitta andra vägar att hämta in pengar, säger nämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, s.
Men både han och Mats Öström tror att man ska nå en överenskommelse med Folkets hus. Det ligger för mycket i fatet om det skulle spricka.
Föreningen skulle få uppenbara problem att överleva ekonomiskt nästa år utan kommunens hjälp och ungdomarna skulle stå utan fritidsgård i Bomhus eftersom man redan har sagt upp de nuvarande lokalerna för Ugglan och Humlan. De får flytta ut vid årsskiftet.

Prutat bra
Enligt Lars-Göran Ståhl har man prutat ner hyrorna rätt bra i Folkets hus. I dag ligger de på närmare 2 000 kronor kvadratmetern för biblioteksfilialen i huset. Där ska man ha kommit ner till 800 kronor. Och för fritidsgården ligger priset på strax över 600 kronor per kvadratmeter.
För bibliotekets lokaler, som utgör 292 kvadratmeter, sparar man en kvarts miljon kronor per år.
Genom att slå ihop två fritidsgårdar till en så sparar man 900 000 kronor per år i verksamhetsbidrag, berättar Mats Öström. Men den nya ytan på tusen kvadratmeter motsvarar inte alls den gemensamma ytan för Humlan och Ugglan. Ungdomarna får finna sig i en trängre lokal.
Vid gårdagens nämndsmöte, som ägde rum i Skaparbyn utanför Hedesunda, klubbade en enig nämnd den verksamhetsidé som ska vara styrande för den huvudman som vill driva den nya fritidsgården.

Svar om en månad
Nu går den ut till de olika intressenterna och om en månad är det tänkt att svaren ska komma in. Troligen är även hyreskontraktet med Bomhus Folkets hus då också påskrivet. I så fall klubbas det hela igenom i slutet av oktober eller början av november.
Vid årsskiftet är det tänkt att den nya fritidsgården ska öppna sina portar.

MATTIAS JONSSON