Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalt engagemang belönas

GÄVLEHan har alltid varit intresserad av historia och sett spår av det gamla i husväggar och gator.

Sedan 70-talet har han forskat i Strömsbros förflutna och publicerat ett antal artiklar och skrifter om sina resultat.
Som belöning för sina insatser inom hembygdsvården fick Kjell Hertzman i går motta ett prestigefullt stipendium från Gästriklands kulturhistoriska förening. Detta i samband med 100-årsfirandet av Strömsbro fastighetsägarförening i ordenshuset.

Överraskning
Det var en fullständig överraskning för honom själv och han kände sig omtumlad när han pratade med Gefle Dagblad efter prisutdelningen.
- Jag hade ingen aning alls om priset, men är förstås glad. Det är ett tungt stipendium som inte delas ut stup i kvarten, säger han.
Priset har funnits i tio år och delats ut till välkända profiler som Carl-Adolf Murray, Anna-Lisa "Storveta" Hillbom och Ingvar Henricson. Föreningens Göran Severin talade sig i går varm för att Kjell Hertzman är en självklar pristagare.
I föreningens årsskrift Från Gästrikland har han haft med två arbeten genom åren. Dels ett om Kronans kvarnar vid Testebo och ett om Sågar i Gästrikland under 1500-talet.
Dessutom har han gett ut den populära boken om kraftkvinnan Helena Ström, som bodde i 1700-talets Gävle.
På hemmaplan i Strömsbro är han en flitig ledare av studiecirklar och stadsvandringar och han håller ofta föredrag och skriver artiklar.
Förutom äran så får han ett ekonomiskt bidrag på 5 000 kronor.
- Stipendiet kommer till pass för framtida tryckkostnader, konstaterar han.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se