Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Loke-kassör riskerar åtal

GÄVLE
En 53-årig tidigare kassör i brottningsklubben BK Loke riskerar åtal för grov förskingring.

Under tre års tid ska kassören ha tagit ut 258 597 kronor från föreningens konto och använt för egen räkning.
Dessutom ska kassören ha fört över 100 000 kronor från sin dåvarande arbetsgivares konto till BK Loke, eventuellt för att täcka upp hålen i böckerna.
Det var Kjell Åsberg, ordförande i BK Loke sedan april 2001, som började gräva i en härva som bara växte.
- Jag såg att saker inte stod rätt till. Därför begärde jag kontoutdrag och spårade automatuttag. I oktober det året konfronterade jag honom på hans arbete. Han erkände på en gång, säger Kjell Åsberg.

Polisutredning
Den ursprungliga anmälan startade en polisutredning som kom att omfatta flera personer.
Förundersökningen består av två delar, där utom kassören åklagaren intresserat sig för misstänkt brottslighet i ett bolag som grundades när brottnings-VM hölls i Gävle 1998.
Fyra män som antingen varit anställda på BK Loke, varit styrelseledamöter i Brottningsmästerskapen i Gävle AB ("VM-bolaget") eller på något annat sätt haft med bolaget att göra misstänks för grov oredlighet mot borgenär eller osant intygande.
- De ska ha plockat pengar från från Brottningsmästerskapen till BK Loke fast bolaget varit på obestånd, säger Ulf Back, åklagare i fallet.
Åklagaren, som i går befann sig på annan ort, kunde inte exakt minnas vilka belopp som fördes ut ur VM-bolaget. Det kan handla om 100 000 kronor och därutöver, dock inte miljonbelopp, som VM-bolagets fordringsägare blivit blåsta på.
I den del av utredningen som koncentrerar sig på VM-bolaget figurerar en revisor. Brottet som revisorn delgivits misstanke för ska ha begåtts i samband med konkursen:
- Han misstänks för osann uppgift i en skriftlig handling till konkursförvaltaren, i samband med konkursutredningen, säger Ulf Back.
Hela polisutredningen omfattar 1 100 sidor. En kopia har sänts till var och en av de fem misstänkta männens juridiska ombud. Männen kan nu begära att utredningen kompletteras eller komma med invändningar.
Sedan polisen tagit ställning till eventuella klagomål kommer de misstänkta att "slutdelges", varefter Ulf Back väcker åtal.
Vid sidan av det rättsliga efterspelet har BK Loke försökt hålla verksamheten i gång. Härvan med de förskingrade pengarna och VM-bolaget förstörde mycket.

Elitsatsning
Klubbens elitsatsning slogs i spillror och man tvingades lämna högsta ligan i brottning.
- Föreningen har dragits med fruktansvärda skulder. Vi har inte haft en krona att betala en tränare. Tack vare hjälpsamma föräldrar som stöttat har det gått att ha en juniorverksamhet, säger Kjell Åsberg.
Först efter rättegången kan klubben lägga härvan bakom sig och få förnyat förtroende från sponsorerna. Då väntar en ljusare framtid för brottningen i Gävle?
- Vad säger man? Jag hoppas att den är ljus. Brottning är den bästa fostrande sport som finns och kommer att finnas, säger en prövad ordförande för BK Loke.
MATS HEDSTRÖM