Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokförare friad för krock vid Furuvik

GÄVLEDet blev friande dom för den 57-årige förare som körde ett diesellok in i ett stillastående persontåg utanför Furuvik i februari förra året.

Föraren var visserligen oaktsam, konstaterar tingsrätten, men inte så oaktsam att det var brottsligt.
- Det har inte varit ett normalt liv innan jag visste hur det skulle sluta, säger den lättade föraren som redan nåtts av de goda nyheterna.
- Jag har haft ett oerhört stöd från både lokförare och chefer, säger föraren.
Åklagaren hävdade under rättegången att 57-åringen körde för fort, 60 kilometer i timmen i stället för de 40 som är den föreskrivna "siktfarten" när ATC:n (Automatic Train Control) är frånkopplad. Dieselloket skulle skjuta persontåget, vars lok vägrade fungera, in till Gävle.
Tingsrätten å sin sida menar att farten ursäktas av det "vällovliga" syftet att snabbt nå fram, samt att föraren redan arbetat ett långt pass. Det var dålig sikt och även andra felade, noterar tingsrätten.
Bland dem var fjärrtågklareraren som bad 57-åringen att kontakta persontågets förare för närmare besked om var det trasiga tåget stod.
De två förarna missförstod varandra så att 57-åringen trodde att persontåget stod längre fram på spåret än det i själva verket gjorde.
Men reglementet förbjuder kontakt mellan förarna när ett trasigt tåg ska puttas till station - just ovetskapen ska tvinga föraren att hålla så låg fart som om det andra tåget stod bakom nästa krök.
Nu trodde sig 57-åringen veta var tåget stod - bland annat därför frias han.
Dock blir det inte firande av domslutet. Än i alla fall:
- Nej, jag ska ut och jobba natt. Det får vänta till midsommar.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se