Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönnbark ber läkare om ursäkt

Landstingsdirektör Svante Lönnbark ber offentligt om ursäkt för några omstridda formuleringar i ett svar till JO angående en missnöjd läkare. Formuleringarna rörde läkarens psykiska hälsa.

Läkaren Vincent Ugarph vid Hudiksvalls sjukhus anmälde förra året landstinget i Gävleborg till Justitieombudsmannen i samband med det omfattande sparförslag som Svante Lönnbark då lade fram för sjukvården i länet. Förslaget blev aldrig genomfört men skulle ha inneburit en kraftig minskning av verksamheten vid Hudiksvalls sjukhus.

Läkaren protesterade ivrigt mot förslaget och var också starkt kritisk till hur frågan hanterades av landstingsledningen. Han kom i konflikt med sin verksamhetschef. Läkaren säger sig ha blivit uppmanad av chefen att ”dämpa sig”. Läkaren menar också att han gått miste om en löneförhöjning eftersom han ansetss ”illojal”.

Landstingsstyrelsen har nu bemött läkarens påståenden i ett svar till JO. I svaret sägs bland annat att läkaren uppträtt aggressivt och olämpligt på sin arbetsplats och att de tillsägelser han fått av sin chef varit motiverade.

I det ursprungliga förslaget till svar till JO kommenterades även bland annat läkarens psykiska hälsa, något som väckt starka reaktioner. Bland annat har den politiska oppositionen varit kritisk.

Svante Lönnbark säger nu att offentliggörandet av förslaget var ett misstag från landstingets sida. Han säger också att en av formuleringarna ”visat sig kunna uppfattas som kränkande” och därför tagits bort i den slutliga versionen av svaret.