Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Loppmarknad i bagaget

Fyra söndagar i juli kommer det att bli bakluckeloppis på taken på parkeringshusen i Gävle centrum.
Med start nu på söndag kommer alla som vill kunna gå dit, för att både sälja och fynda.
– Ett kul söndagsnöje, och ett bra sätt att locka turister till stan, säger Eva Olsson.

– Man skulle kunna säga att vi fått fyra nya torg i Gävle, fast de ligger på taken, säger Eva Olsson.

Det hela är ett försök av Gävle centrumsamverkan att öka handeln kring Stortorget i sommar. Till att börja med blir det marknad på P-däcket Konvaljen vid Waynes Coffee Shop i Åhlénshuset, men blir intresset tillräckligt stort kanske man utökar och sprider loppisen vidare till parkeringshuset i Gallerian Nian.

– När torget nu ser ut som det gör krävs det nya möjligheter, säger Eva Olsson på Gävle centrumsamverkan, som är spindeln i nätet och ansvarig för hela arrangemanget.

Man kommer att kunna sälja allt möjligt. Priset ligger på hundra kronor per bil, och trehundra kronor om du har släpvagn. Eva har själv varit på bakluckemarknad förut och sett folk sälja ”det mesta som går in i en bil”.

– Det är bara att rensa hemma och komma hit. Det enda man behöver tänka på är att bilen inte får vara högre än 2,10 meter, säger Eva Olsson.

Hon tror att det finns ett behov av detta, och att loppis är något som ligger rätt i tiden. Miljötänk och återvinning har som bekant blivit stort den senaste tiden. Det märker Eva eftersom många har hört av sig till henne och vill ha loppis på torget.

Under ombyggnaden behövs såklart en annan plats, och rådhustorget har snabbt blivit fullt, medan parkeringshusen däremot ofta står ganska tomma på söndagar. Därmed väcktes tanken om ett samarbete med Q-park.

Evas förhoppningar om loppisen är ”ett organiserat kaos med glada miner”, och att det ska kännas kul att göra något annorlunda i Gävle. Hon hoppas kunna locka folk som vanligtvis inte åker till stan, och hoppas att Gävleborna ska tycka att det här är en spännande, ny idé som innebär ett bra utnyttjande av Gävle centrum.

– Jag tror att det kommer bli fantastiskt roligt. Ett kul söndagsnöje, och ett bra sätt att locka turister till stan, säger hon.

Projektet innebär ett helt nytt tänk för Gävle. Än så länge är vi nämligen ensamma i Sverige om att anordna bakluckeloppis i parkeringshusen. Utvecklingsmöjligheterna är dessutom goda, berättar Eva:

– Om det här funkar kan det bli en fantastisk fortsättning till hösten! Det kanske skulle kunna bli julmarknad också?