Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösning på Zikaviruset kan bli lösningen på myggplågan i Gästrikland

En ny metod för att bekämpa myggplågan kan vara på gång.
Den här gången handlar det om röntgenstrålning och stora fabriker som ska producera mygg.
Men först ska myggforskaren Jan Lundström åka till Brasilien för att se om det kan utrota Zikaviruset
– Fungerar det som tänkt kommer populationen bara att försvinna, säger han.

GD har tidigare berättat att myggforskaren Jan Lundström ska åka till Brasilien för att sitta med i en expertpanel som ska hitta en metod för att utrota Zikaviruset, som sprids med mygg.

Den metod som nu framhålls som den bästa är att stråla myggen.

– Det handlar om att använda röntgen, ljusstrålning med fotoner.

Konkret handlar det om att sterilisera mygghannar med hjälp av röntgenstrålning genom en metod som kallas Area wide- sterile insect technique (AW-SIT). När myggen sedan släpps ut och befruktar honor så innebär det att äggen de lägger inte kommer att producera några larver. Fungerar det så kan det innebära att arten utrotas.

Sandvikens egen riksdagsledamot, Patrik Lundqvist, S, har nu skrivit ett brev till klimat- och miljöministern Åsa Romson, MP, för att få Sverige att överväga röntgenmetoden.

Konkret ställer han frågan och undrar hur resursfördelningen för myggbekämpningen ser ut för 2016. Han frågar även om ministern kan tänka sig att ta initiativ till ett svenskt deltagande i ett eventuellt internationellt projekt för att bekämpa myggor?

– Jag har försökt jaga information tillsammans med folk på kommun och NEDAB hur resursfördelningen ser ut för 2016, utan att få några ordentliga svar. Sedan har vi hela situationen med framtiden och hur vi ska lösa det här långsiktigt, så då slängde jag med den här frågan (om röntgen). Jag tycker att det är en intressant metod, men jag kan inte säga hur den ser ut och kan utvecklas. Men om den fungerar så har jag svårt att se något som fungerar bättre.

Läs även: Myggart i Gästrikland kan sprida Zikaviruset

Hur ett eventuellt deltagande skulle se är en regeringsfråga, säger Patrik Lundqvist, men tycker att det vore positivt om Sverige var med, vare sig det är i stor omfattning eller liten.

– Det är på gång på många håll i världen och det vore trist om Sverige hamnade efter.

Åsa Romson har ännu inte svarat på hans fråga, men han räknar med en återkoppling i slutet på veckan.

Det var 2014 som Jan Lundström fick upp ögonen för bekämpning med röntgen och ägnade större delen av förra året att planera för att försöka fasa in metoden.

– Det var då jag började inse potentialen. Det som vi ser nu kan vara ett paradigmskifte för hur man bekämpar stickmyggor. Jag har börjat inse att det här är det största som händer.

Men innan Patrik Lundqvist ställde sin fråga till Åsa Romson hade Jan Lundström minst sagt jobbat i motvind.

– Det var ingen som ville ta i frågan, det har inte gått att få någon kontakt från Miljödepartementet. Det verkar som att man inte velat ta i det. Men nu när ministern är kontaktad börjar det röra på sig. Nu har departementet hört av sig och är intresserade, säger myggforskaren.

Jan Lundström beskriver hur metoden kräver en internationell infrastruktur. Det handlar om fabriker som ska odla mygghannar och sterilisera dem i industriell skala. Sedan släpps de ut och befruktar honorna som lägger ägg, men inte producerar larver.

Han säger att det här även är den mest miljövänliga metod som går att få.

– Myggen blir sterila, men bär inte med sig någonting annat (strålning). Det finns inga ämnen kvar i myggen som är farlig för miljö eller människa. Det här är så långt man kan komma i miljöneutralitet, längre lär vi inte komma. Sedan kan man alltid diskutera att ta bort en art av mygga.

Metoden ska först utvärderas i Brasilien, men Jan Lundström har redan planerat för att använda den på hemmaplan och hoppas vara i gång inom tre år, men det kräver en stor organisation och samarbete med andra länder.

– Det här är ganska komplext, att ratta ihop det här med fler länder. Men jag tror nog att vi ska kunna få till det här. Jag känner mig ganska övertygad om det. Den ursprungliga planen är att sätta i gång i år med att bygga upp organisation och då räknar jag med fullskaliga prover 2019-2020. Fungerar det som tänkt kommer populationen bara att försvinna.

Läs mer: Gravida varnas för zika-länder

Diskutera! På vår sida på Facebook finns möjlighet att själv skriva kommentarer