Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lottning avgör semestern

Landstinget i Gävleborg tvingas tillgripa lottning för att fördela årets sommarsemestrar bland de anställda. En ny semestermodell har införts som innebär att fler måste vara lediga under mindre attraktiva perioder.

Inför den här sommaren har landstinget i Gävleborg den uttalade ambitionen att sjukvården i så stor utsträckning som möjligt ska skötas av fast anställd personal.

Det är delvis en ekonomisk fråga. Genom att inte ta in så många vikarier kan man minska kostnaderna. Det är också en kvalitetsfråga.

– Det är inte bra om det nästan bara är vikarier på en arbetsplats, säger Margareta Petrusson, HR-direktör på landstinget i Gävleborg.

För att klara bemanningen får vårdenheterna möjlighet att sprida ut de ordinarie anställdas semestrar över en längre period. Utgångspunkten kommer att vara fem semesterperioder som går omlott.

På de arbetsplatser där femperiodersmodellen införs börjar semestrarna redan den 8 juni och avslutas först den 30 augusti. Några anställda måste alltså vara lediga väldigt tidigt eller väldigt sent på sommaren. På vissa arbetsplatser har det inte gått att hitta frivilliga till dessa mindre attraktiva semesterperioder utan man har fått tillgripa lottning.

Alla kan inte få semester när de vill, det är baksidan av förändringen, medger Margareta Petrusson.

– Men semesterplaneringen måste styras utifrån verksamhetens krav och när våra kunder behöver oss. Dessutom blir arbetsmiljön bättre om det är en jämnare fördelning mellan ordinarie personal och vikarier, säger hon.

Irene Strandqvist, vice ordförande i Vårdförbundet i Gävleborg, säger att många av hennes medlemmar är besvikna över nyordningen. Den tidigare modellen med två semesterperioder garanterade att alla fick minst två semesterveckor i juli. Nu blir många helt utan juliledighet

– De som har barn vill naturligtvis ha semester tillsammans med dem och inte vara lediga efter sommarlovet, säger hon.

Hon tycker inte lottning är någon bra metod för semesterplanering.

– Det här borde cheferna kunna lösa i dialog med personalen, säger hon.

Irene Strandqvist är också kritisk mot att semesterperioden blir så utdragen. Det blir tungt för personalen eftersom detta ofta är en arbetsam tid i sjukvården med stora överbeläggningsproblem, menar hon.