Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovande Ericssonprojekt

GÄVLE90 av de som fick gå från Ericsson i den första uppsägningsomgången har fått nytt jobb. Ytterligare 30 har siktet inställt på en viss utbildning.

Annons
- Det är väldigt positivt, säger Brita-Lena Cederqvist, personalutvecklare på Ericsson.

375 av de 520 som sades upp i januari eller självmant tackade ja till företagets avgångserbjudande har nu börjat på omställningsprogrammet Antenn. Johan Almesjö, projektledare på Antenn, säger att de räknar med att 150 till börjar under hösten. I mitten på augusti kommer de första av de 200 som före midsommar sades upp eller själva valde att sluta.

Många rör på sig
Johan Almesjö berättar att en tredjedel av de 90 som fått jobb eller en läroperiod med löfte om anställning har fått det på andra orter och därför flyttar från Gävle.

- Det är rätt många som rör på sig för att utveckla sig i sin karriär. Men att huvuddelen har fått jobb här tycker jag visar att det inte är så dålig arbetsmarknad här.

Det är framförallt de som vill ha jobb inom det område som de har arbetat med på Ericsson som flyttar.

- Ska du vara kvar i Gävleborg måste du anstränga dig rätt ordentligt.

Johan Almesjö säger att det gäller för deltagarna att ta tillvara hela sitt kunnande, inte bara se till det som de har gjort på Ericsson.

Företag hör av sig
I september ordnar de företagsdagar, men redan nu har de kontakt med många företag som söker folk berättar Johan Almesjö.

- Vi har ett intranät där företag hör av sig till oss. Det är nu mer omfattande än den hemsida som arbetsförmedlingen här har lokalt.

Antenn, trygghetsrådet och arbetsförmedlingen samarbetar också med några företag som har stort behov av personal. Johan Almesjö säger att företagarintresset gått i vågor. När de startade i januari var intresset stort, sedan minskade det men nu har det tagit fart igen. Omställningsprogrammet ska pågå under hela 2003.

På mindre än ett år har Ericsson sagt upp 540 anställda i två omgångar.
Ytterligare 180 har själva valt att lämna företaget och tacka ja till omställningsprogrammet eller tre terminernas studiehjälp. Några har gått i pension och 80 beräknas lämna företaget genom naturliga avgångar.
Brita-Lena Cederqvist säger att ungefär lika många har tackat ja till det frivilliga avgångserbjudandet i var och en av de båda gånger som det har gått ut.

ANNA BAGGE