Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF om vildsvinen i Gävleborg: "De är här för att jägarna ska ha något att jaga"

Vildsvinen får bönderna att surna till och jägarna att jubla.
– Det är ett fördärv! Vi vill inte ha några vildsvin, säger Lotta Zetterlund som är bonde i Storvik och ombudsman på LRF.
– Vi välkomnar vildsvinens etablering, säger Johan Lundberg, ordförande för Jägareförbundet i Gävleborg.

Debatten kring vildsvinens existens har än så länge hållits söder om Gävleborg. Men nu när vildsvinen tagit klivet över Dalälven kommer troligtvis en het debatt att starta även här.

– Inom fem till tio år tror jag att vildsvinet är ett naturligt inslag i Gävleborg, säger Johan Lundberg.

Han representerar den intressegrupp som ser ett stort värde i att vildsvinen vandrar upp i Gävleborgsskogarna.

Genom utfordring och milda vintrar har vildsvinspopulationen ökat stort. De tio senaste åren beräknas populationen ha tredubblats till runt 200 000 svin.

– Vi är helt emot utfordring och vill att det ska förbjudas. De lär överleva på det som finns i naturen, säger Lotta Zetterlund.

För att utöka stammen har man på olika håll lagt ut mat i skogen avsedda för vildsvinen. På så sätt ökas populationen och jaktomsättningen blir större.

– De får en till två kullar per år och då är det ganska många per kull. I Gästrikland verkar det som att de har tagit sig till E16 men att de finns sporadiskt mer norrut också, säger Johan Lundberg.

Så sent som 1987 godkände Sveriges riksdag att vildsvinet skulle vara en del i den svenska faunan. Förutom några korta återinföranden var vildsvinet innan utrotat sedan stenåldern i Sverige.

LÄS ÄVEN: Se filmerna på vildsvinsligan i Bomhus

Men nu är det andra tider. Under jaktåret 1 juli 2012 till 31 juni 2013 sköts 97 300 vildsvin. Det är fler än både älg och rådjur. Totalt nästan 5 miljoner kilo kött som enligt uppgifter till Gefle Dagblad är värt ungefär 200 miljoner kronor för jägarna. Det totala värdet för vanliga konsumenter är då inte inräknat.

Samtidigt så innebär vildsvinen även stora problem genom trafikolyckor, sönderbökade trädgårdar och framför allt förstörda skördar för bönderna.

Lotta Zetterlund på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, är orolig över vildsvinens etablering i Gävleborg.

– De tillför absolut ingenting faktiskt. Det här har varit ett jättebekymmer i södra Sverige i flera år. De förstör grödorna, bökar upp jord i gräset så korna får i sig jordbakterier, äter upp spannmålen och förstör allt i sin väg. De förstör även skogen genom att böka sönder rötterna så träden dör.

Är det din uppfattning att det inte finns någon vinst med att ha vildsvin mer än jakt?

– Ja, de är här för att jägarna ska ha något att jaga. Någon annan vinst finns det inte. När grisarna nu i vår går in på gräsmattorna i Gävle så får vi höra hur det låter. Det kommer att bli ramaskri. Man känner inte igen trädgården när man kommer ut på morgonen. Det går fort när de är några stycken för de är som små huliganer, säger Lotta Zetterlund.

LÄS ÄVEN: Sköt vildsvin på 220 kg utanför Gysinge

Enligt LRF så orsakar vildsvinen skador på lantbruket för flera hundra miljoner kronor varje år. I somras berättade Statistiska Centralbyrån att de under 2014 förstört 42 700 ton spannmål.

När Sveriges Lantbruksuniversitet skickade ut en undersökning till lantbrukare i södra och mellersta Sverige visade det sig att vildsvinens skador var i snitt 95 446 kronor/lantbrukare per år.

Henrik Arnesson är lantbrukare i Vallda söder om Göteborg. Dit kom vildsvinen för ungefär sex år sedan.

– Man kan inte odla det man vill längre. Vi har åkrar där det försvunnit en tredjedel. När vi har odlat potatis i mindre skala har de rensat rent totalt. Här i området har vi haft flockar på runt 40 djur och då försvinner det mycket på en natt. De är inte enkla att bedriva skyddsjakt på heller eftersom de är nattaktiva.

Nu har Henrik Arnesson satt upp elstängsel runt potatisodlingen. Men runt åkrarna blir området för stort för elstängsel.

– Det är hårt jakttryck som behövs för att hålla populationen nere. Vi har skjutit unggrisar som inte fyllt ett år men som ändå varit dräktiga. Så de förökar sig väldigt snabbt, säger han.

LÄS ÄVEN: Vildsvin finns i hela länet i dag

Johan Lundberg på Jägareförbundet är fullt medveten om problemen i södra Sverige.

– LRF och Jägareförbundet är helt överens om vilka skador som vildsvinen gör på åkrar för bönder. Det finns områden i Sverige som har stora problem men det är också många områden där man genom effektiva metoder i jakten kunnat begränsa skadornas omfattning. Tillsammans försöker vi göra punktinsatser där problemen finns.

I Hedemora har bönder fått till ett bra samarbete med lokala jägare som snabbt kommit på plats när vildsvinen börjat böka på åkrarna. Genom en sådan avskjutning lär sig vildsvinen att undvika liknande platser. Lotta Zetterlund hoppas på en liknande lösning i Gävleborg när vildsvinen etablerat sig.

– Jägarna måste ha förståelse för markägarnas problem. Man kan styra det här om man är alert och därför är det jätteviktigt att man samarbetar. Vi ska inte göra som de gör i södra Sverige där man utfodrar dem så det blir en explosion, säger Lotta Zetterlund

Men helst skulle hon och LRF önska att vildsvinen tog klivet tillbaka över Dalälven.

– Vi säger skjut, skjut, skjut. Låt dem inte etablera sig här.

LÄS ÄVEN: Vildsvin irrade runt i bostadsområde i Gävle