Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LSS-handläggare har för mycket att göra

SANDVIKEN
LSS-handläggarna i Sandviken har en allt för tung arbetsbörda.
Det hävdar Komrev i en revisionsrapport.

Annons
Det är revisorerna i Sandvikens kommun som har gett Komrev i uppdrag att granska LSS-verksamheten i kommunen.
I Sandvikens finns cirka 220 personer med funktionshinder som har insatser enligt LSS.
De senaste åren har verksamheten ökat kraftigt. De skenande LSS-kostnaderna gav till exempel socialkontoret ett rejält minus i budgeten förra året.
Nu pekar Komrev på de problem som uppstår med den ökande volymen.
Handläggarna vid enheten har på grund av tidsbrist inte hunnit med sina arbetsuppgifter. Det gäller främst uppföljning och omprövning av beslut.
Medarbetarna på LSS-enheten har haft en tung arbetssituation med flera långtidssjukskrivningar som följd.
Arbetsuppgifterna för de personliga assistenternas arbetsledare är väldigt många. Vartefter antalet brukare har ökat har verksamheten förändrats och utökats.
- Detta har lett till att det råder oklarhet kring vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras och vad som är ett rimligt ansvarsområde för en arbetsledare.
Komrev lämnar ett antal förslag till politikerna i ansvarig nämnd.
Bland annat anser de att kommunen ska upprätta riktlinjer för bedömning av insatser enligt LSS. Dessutom bör samtliga arbetsuppgifter för handläggarna och arbetsledarna identifieras för att därefter besluta vem som har ansvar för vad.

KARIN BERGKVIST