Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LSS-utjämning slår hårt

SANDVIKEN
Sandvikens kommun förlorar tio miljoner kronor på statens utjämning av LSS-kostnader.

Annons
- Det känns lite som ett straff, säger Yvonne Bäckius, socialchef med ansvar för handikappfrågor.
Hon menar att kommunens förmåga att hitta på kreativa lösningar i handikappomsorgen gör att man nu förlorar pengar.
1995 överfördes handikappomsorgen från landstingen till kommunerna i Sverige. Vissa kommuner har drabbats av oerhörda kostnader, och det har fått regeringen att fundera på ett utjämningssystem för LSS, lagen om särskilt stöd. Sandviken sa precis som 96 procent av landets kommuner nej till förslaget, men det hjälpte inte.

Tio miljoner
I går fick Yvonne Bäckius statistiken som visar att Sandviken förlorar nästan tio miljoner kronor om året på omfördelningen. De stora vinnarna i vårt län är Bollnäs och Nordanstig, som får över tio miljoner kronor var.
Enligt Yvonne Bäckius är Sandviken en genomsnittlig kommun när det gäller antalet brukare. Däremot menar hon att man varit duktig på att få mycket vård för pengarna i Sandviken, och det är det som straffar sig nu.
De tio miljonerna dras från kommunbidraget, och drabbar alltså hela kommunen och inte bara socialkontoret.
- Men man förlorar ju ändå pengar man hade kunnat använda inom omsorgen, säger Yvonne Bäckius.

Besparingar
Kostnaderna för handikappverksamheten i Sandviken kommer att öka med 7,7 miljoner kronor nästa år. Om man inte får extra pengar från kommunstyrelsen gäller det att spara. Det första som får stryka på foten blir i så fall stimulansbidraget på 30 kronor per dag till dem som jobbar inom daglig verksamhet. Det sparar en halv miljon kronor.
Dessutom finns en vakant tjänst som enhetschef för psykiskt funktionshindrade som inte kommer att tillsättas, förklarar Yvonne Bäckius.
Budgetarbetet pågår fortfarande, men kommer troligen att bli klart de närmaste dagarna.
MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se