Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugn och ro i ny minipark

Spring och lek ska bli lugn och ro när lekplatsen i kvarteret Gesällen nu omvandlas till en grönskande oas. En helt ny minipark ska markera entrén till Gamla Gefle.

– Jag har försökt kombinera gammal och ny stil, säger landskapsarkitekt Marie Edling.

I augusti får alla Gävlebor en ny liten oas mitt i centrum. Redan i går började rivningsarbetet. Det är i linje med tekniska kontorets utvecklingsplan som lekplatsen mellan Vagnmakargränd och Källgränd, strax söder om Stadsbiblioteket, ska tas bort.

Utvecklingsplanen innebär att Gävles 242 tidigare lekparker nu ska bli 72, med målet att öka kvaliteten på de som finns kvar.

Det är landskapsarkitekt Marie Edling från tekniska kontoret som har ritat parken. Hon tycker att det är jätteroligt att delta i ett sådant här projekt, och har ritat en del trädgårdar tidigare. Det här är dock hennes första riktiga uppdrag där hon ritar något som blir offentligt.

– Det bästa har varit att se projektet växa fram, att börja dra i några tåtar och se att det blir bra, säger hon.

Hennes idé i arbetet med parken var att kombinera den lite äldre stilen i Gamla Gefle med någonting nytt och modernt. Resultatet blev en modern oval form omgiven av en klippt vintergrön häck. Utanför den planteras romantiskt fluffiga perenner, buskar och mindre träd, som är typiska för den lite äldre karaktären i Gamla Gefle. Vartannat träd i den befintliga oxelraden ska tas bort, och mitt i parken kommer Arvid Knöppels nygamla konstverk ”Lekande björnar” att placeras.

– Parken ska fungera som en bro mellan gamla och nya Gävle, berättar Marie Edling.

Hennes förhoppning är att parken ska bli en omtyckt plats dit människor går för att koppla av en liten stund. Tanken är att man ska kunna ta med sig sin lunch eller en bra bok, likaväl som att bara gå igenom den.

Rivningsarbetet började alltså i går, och anläggningsarbetet förväntas komma igång i augusti.