Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnt efter uppsägningarna

Dagen efter de första uppsägningsbeskeden på Sandvik är det lugnt i LOK-centers lokaler. Fram till lunchtid i går hade endast ett fåtal som mist jobbet besökt hjälpcentrat.
– De med självförtroende kommer hit direkt och är vid ganska gott mod. Hur de andra mår kan man bara gissa, säger LOK-centers operativa ledare Johnny Sandgren.

Det är tämligen tyst och tomt i det stora rummet på tredje våningen i Folkets hus. Bakom ett skrivbord sitter Johnny Sundgren redo att ta emot människor på väg in i arbetslöshet.

– Vi har haft ett 15-tal besökare sedan i går så det har varit lugnt. Men det var ju så det var planerat. Vi har inte kapacitet att ta emot alla på en gång, säger han.

De uppsagda ska via sina chefer ha informerats om LOK-centers informationsmöten om knappt en vecka. Då ges allmänna upplysningar i större grupper innan den individuella jobbcoachningen tar vid. Kanske är det just anledningen till att inte fler har tagit kontakt ännu. Men Johnny Sundgren tror även det finns andra orsaker som spelar in.

– Många behöver tid att reagera för att sedan orka agera. Jag tror många drabbade tog ledigt i går för att bearbeta beskedet. Ensamma eller tillsammans med sina familjer.

Besvikna är hans beskrivande ord på de avskedade som ändå tagit sig till resurscentrat redan.

– De trivs på sina arbeten och känner att de gör ett bra jobb. De känner sig svikna när de gett under en massa år men nu inte får något tillbaka.

– Samtidigt ser de möjligheter och är driftiga. De tror på att det kommer att ordna sig. Men det de visar utåt behöver ju inte vara det som speglas inåt, tillägger Johnny Sundgren.

En kvinna som fick sitt besked om uppsägning i tisdags träder in i lokalen. Hon har redan fixat nytt jobb, men vill vara anonym i artikeln av personliga skäl.

– Stämningen är oerhört tryckt på min avdelning. Vi är åtta av 14 medarbetare som får gå. Alla är ledsna. De som får behålla jobbet kommer ju att mista många bra arbetskamrater.

I nästa vecka flyttar hon från Sandviken.

– Just nu känner jag mig mest tacksam. Redan när varslet lades kände jag att det var tid att söka sig vidare. Det känns som om Sandviken kommer bli en heldöd stad efter det här.