Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lund mötte EMU-motstånd

GÄVLE
Gunnar Lund - Gävleson, biträdande finansminister och EMU-anhängare - försökte i ett tal på Stortorget övertyga gävleborna om eurons förträfflighet.

Annons
Det gick sådär.
Starkast applåder fick den EMU-kritiska frågeställaren Tatiana Dinamarca, 20 år.
- När han säger att det inte är någon skillnad mellan Riksbanken och och Europeiska Centralbanken, ECB, är det bara lögn. Vad som sägs på Riksbankens sammanträden får vi veta efter två veckor.
- ECB å andra sidan väljer själva vad de berättar eller så blir protokollen offentliga om 30 år, säger Tatiana Dinamarca, som inte fick tillbaka mikrofonen.

Direktörer lyssnar inte
Lika skeptisk var Tatiana Dinamarca till argumentet att ett nej i folkomröstningen var detsamma som att avsäga sig inflytande.
- I ECB sitter sex bankdirektörer som inte får lyssna på oss, säger Tatiana Dinamarca.
Just det påståendet var det första Gunnar Lund attackerade - den svenska Riksbanken fungerar likadant, menade han. Går vi med kan vi dessutom verka för större öppenhet från ECB.

Läktarplats
Men ja eller nej handlar om något mer än krona eller euro:
- Om hela vårt förhållande till Europa. Om vi ska sitta på läktaren eller inte, säger Gunnar Lund, och nämnde att unionen inom kort består av 25 medlemsländer.
Lördagens torgmöte på Stortorget, arrangerat av S-Studenterna, tvingades konkurrera med strålande badväder. Kanske 20 åhörare dök upp, men bland dem var flera partifunktionärer eller nej-anhängare.
Enligt en opinionsundersökning är gävleborna bland de mest EMU-skeptiska i landet.
- Jag är uppväxt i Gävle och är övertygad om att förnuftet kommer att segra även här, säger Gunnar Lund.

Mats Hedström
026-159639
mats.hedstrom@gd.se