Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lundgrens sista kamp för m

GÄVLE
Det är bara en myt att priserna har stigit i de länder som infört euron. Snarare är det så att folk uppfattar det som en ökning fast det inte är så i verkligheten. Nej-sidan är däremot väldigt pigga på att sprida sådana myter, menar Bo Lundgren.

Den avgående moderatledaren spenderade tisdagen i Gävle med att sprida sitt budskap om att folk bör rösta ja till EMU/euron i september.
Vid Vasaskolan möttes han av kritiska frågor och det han kallar nej-sidans myter. Förutom ökade kostnader ser han argumentet att ett medlemskap minskar inflytandet som en myt. Även i dag är riksbanken självständig.
Allra mest fel är det att ett EMU-medlemskap automatiskt skulle leda till nedskärningar i offentlig sektor. Det beslutar man om själva i Sverige, betonade han.,
Vid tapetföretaget Duro i Hagaström var han mer på hemmaplan.

Nej dyrt för Duro
Vd Björn Andersson, tidigare vice ordförande i Svenskt näringsliv, har redan räknat ut att ett nej i folkomröstningen kostar Duro en halv miljon kronor årligen.
Detta eftersom företaget får sämre ekonomiska villkor med räntor, avgifter och transfereringar.
Facklige företrädaren Christer Ekström är skeptisk till EU-medlemskapet, men tycker nu att man måste göra det bästa av saken när man ändå är med. För honom innebär det att införa euron.
Moderatledaren tycker att man bör fokusera mer på eurons effekter i Finland än i Tyskland.
I grannlandet i öster sägs 70 procent gilla den nya valutan, medan man i Tyskland har svårt att klara av att balansera ekonomin så mycket som krävs i det ekonomiska samarbetet EMU.
Han tycker inte att det känns konstigt att nu stå på samma sida som s-ledaren Göran Persson.
Snarare är det fint att man har samma syn på vad som är viktigt för landet.
När det gäller inrikespolitiken så ser man helt olika på hur den bör bedrivas, menar Bo Lundgren.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se