Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade till sig kött och mobiler

GÄVLE
Den 33-årige Uppsalamannen misstänks ha svindlat olika Gävleföretag på varor för en halv miljon - med en fullmakt i handen ska han ha kommit över allt från oxfilé till mobiltelefoner.

Tidigast på fredag åtalas 33-åringen för grovt bedrägeri.
Uppsalamannen var redan aktuell i en annan omfattande utredning med falska "betalkort" när de nuvarande misstankarna seglade upp.
Det var handlare i Gävle som insett att de nog blivit dragna vid näsan när de lät en prydlig och förtroendeingivande ung man, försedd med falska fullmakter att företräda två brevlådeföretag, att öppna kundkonton.

Telefoner och kött
Personen i fråga beställde bland annat en dator, stora partier med oxfilé och mobiltelefoner. För att bara nämna några punkter i polisutredningen som till slut kom att omfatta 258 sidor.
Ingen handlare fick en krona i betalning och de senaste veckorna har anmälningar strömmat in till Gävlepolisen.
Under polisförhören har 33-åringen erkänt att han befunnit sig i de aktuella butikerna och hos grossisterna, men nekat till att ha lurat till sig några varor. Det enda brott 33-åringen erkänt är förfalskningen av en fullmakt.
Inte en enda av de varor Uppsalamannen misstänks ha kommit över har återfunnits. Förklaringen är att varorna ofta varit av den karaktären att de genast sålts vidare. När det gäller partierna av oxfilé har det troligen varit beställningsjobb från olika restauranger.

Bygger på förtroende
Den utredare som samlat bevis mot 33-åringen vill inte säga att de gävleföretagare som drabbats var lättlurade.
- Systemet bygger på förtroende. Om det då kommer en belevad och social person kan det gå så här. När man ringer Upplysningscentralen, UC, för att ta upplysningar finns det inga skulder på företaget, säger Kjell Olsson vid länskriminalen.
Redan i maj greps 33-åringen när han färdades i en Mercedes på Öster. Polismännen gjorde husrannsakan i lyxbilen.
I baksätet hittades 24 blanka "kontokort" med magnetremsa som bland annat kunnat användas till att betala bensin i tankautomater.
Spåren ledde vidare till en 23-årig gävlebo hos vilken man kunde beslagta en lista med kontokortsnummer, ytterligare drygt 300 blanka kontokort med magnetremsa samt datorutrustning som kan ha använts att göra de blanka kontokorten.
I en lägenhet med kopplingar till en 45-årig man som greps samtidigt med Uppsalamannen hittades misstänkt stulen konst värd knappt 50 000 kronor.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se