Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lutti anklagar Mittmedia för sambons död: "Total brist på medmänsklighet"

Arbetarbladets tidigare chefredaktör Kennet Lutti riktar grova anklagelser mot Mittmedia gällande en före detta medarbetare på Gefle Dagblad. Företaget ska enligt honom ha drivit medarbetaren mot en tragisk bortgång.

Facktidningen Journalisten har publicerat ett reportage om arbetsmiljöproblem inom Mittmedia, som ska ha uppstått i efterdyningar till det sparpaket som koncernen ställdes inför under 2015 och 2016.

Personer som Journalisten har varit i kontakt med vittnar i artikeln om upplevda kränkningar i samband med omorganisationerna.

Ett fall gällande en tidigare medarbetare, som efter en konflikt med arbetsgivaren lämnade Gefle Dagblad med avgångsvederlag våren 2016, ges särskilt utrymme.

Ungefär ett och ett halvt år efter att medarbetaren lämnat företaget dog vederbörande, sedan en tids hälsoproblem.

Medarbetarens sambo och tidningen Arbetarbladets tidigare chefredaktör, Kennet Lutti, riktar nu skarp kritik mot Mittmedia och hur företaget ska ha behandlat medarbetaren.

– Det är helt förfärligt det som hänt och så onödigt. Det är en total brist på medmänsklighet. Så här kan det inte få gå till på en arbetsplats, säger Kennet Lutti.

På en direkt fråga om han anklagar Mittmedia för medarbetarens död svarar han:

– Ja. Det är ingen tvekan om det.

Läs Journalistens reportage här

Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif kommenterar det berörda fallet i artikeln och hävdar att Mittmedias hantering har varit “hjärtlös, ovärdig och obegriplig”.

– Det här är inte en arbetsgivare som har den fingertoppskänsla och den kunskap som krävs för att kunna hantera människor i känsliga personalärenden, säger han, till tidningen Journalisten.

Representanter för Mittmedias ledning beklagar den tidigare medarbetarens död, men vill inte kommentera händelserna med hänvisning till att det är ett enskilt personalärende.

Företaget uppger dock att det har tagits fram en åtgärdsplan för att förbättra arbetsmiljön i företaget, bland annat efter att intern kritik framkommit i arbetsmiljöenkäter.

Även Gefle Dagblads ansvariga utgivare, Anna Gullberg, beklagar dödsfallet. Till Gefle Dagblad säger hon:

– Det har varit ett oerhört svårt år på GD, med ett stort arbete kring vår arbetsmiljö. Jag har själv haft anledning att reflektera över saker som kunde ha gjorts tydligare och bättre av mig. Som arbetsgivare är jag förhindrad att kommentera det här speciella ärendet ytterligare. En tidigare medarbetare som lämnade GD våren 2016 har gått bort i sjukdom, och redaktionen sörjer detta, och beklagar de anhörigas förlust.

Efter Journalistens artikel har Mittmedias vd Per Bowallius i ett mejl till företagets medarbetare klargjort att mobbning inte är något som får förekomma.

”Mobbning är helt oacceptabelt, och om du av någon anledning upplever dig mobbad och inte får något stöd från chefer eller HR eller förtroendevalda är du alltid välkommen att kontakta mig”, skriver Per Bowallius i ett mejl till de anställda.

Inte heller han väljer att kommentera fallet med den avlidna tidigare medarbetaren.

”Vad som ligger bakom hennes bortgång eller skälen till varför en överenskommelse träffades kan jag inte uttala mig om, vår policy är att aldrig uttala oss i enskilda personalärenden av respekt för den enskilde individen”, skriver Per Bowallius.

Läs också: Arbetsmiljöproblem på Gefle Dagblad – personalen misstror ledningen