Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad jakt på VM-guld

Thea Andersson är Torsåkers senaste världsmästare. Den gångna helgen tog hon VM-guld i damernas juniorklass i issegling.
– Det här var mitt sjätte VM. Tidigare har jag bara ett brons, säger hon.

Isjakt förknippas med blanka isar och hög fart. Fartens tjusning är också det som Thea Andersson framhåller. Men visst är det viktigt att kunna segla bra. Hon fick börja tidigt att prova på pappa Håkans isjakt och sedan blev det en sommarkurs med optimistjolle innan hon skaffade en optimistisjakt. Det är den minsta klassen, men nu när hon blivit äldre seglar hon en fullstor isjakt, en DN-jakt.

– Det är mycket en materialsport och man behöver kunskap för att trimma rätt efter olika förhållanden, säger hon.

Det ideala är blankis, men hon seglar hellre när det är lite snö på isen. Det ställer större krav på seglingskunskaper och kan man trimma rätt så blir man en vinnare. Det gäller också att ha rätt segel efter olika vindförhållanden. Tränar gör hon främst på sjöarna Malmjärn, Storsjön eller sjön Runn i Dalarna.

Vid vindstyrkor på mellan fyra och sju meter i sekunden kan det gå upp emot 100 kilometer i timmen. Det är ingen ofarlig sport, även om det finns strikta säkerhetsregler och väjningsplikt som i segling.

Åkaren har dubbskor för att springa igång och hjälm för det förekommer en del kollisioner.

– Men jag har klarat mig bra fast jag har sett en del olyckor, säger hon.

I år hade Thea Andersson bara tränat en gång innan VM-tävlingen, som i år gick på sjön Glan utanför Norrköping. Det var 30 startande från åtta olika länder, varav fem damer. Thea vann damklassen och kom på 19:e plats totalt i sammandraget.

För en komplett tävling krävs minst sju race och det får köras högst fem varje dag. Som bäst tog Thea Andersson en tiondeplats i ett av racen.

Isjaktsegling är en liten sport i Sverige, det finns runt 800 registrerade åkare i svenska isseglarförbundet. I helgen avgörs SM för seniorer och Thea Andersson hoppas kunna delta i tävlingen som kommer att gå på samma plats som junior-VM.

– Deltar jag så är målet att komma minst topp tio, säger hon.