Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckade kedjeändringar gav seger

/

Brynäs vände 0-1-underläget inför slutperioden till 3-1-seger mot Frölunda och avancerade upp två placeringar i tabellen.

Annons

Precis som mot Luleå (1-0-seger) för tre omgångar sedan blev kedjeomplaceringar och toppningen av laget en fullträff av huvudcoachen Niklas Czarnecki.
Eller direkt avgörande för att den oerhört viktiga trepoängaren stannade i Gävle.
Och att två lag, Skellefteå och just lördagsmotståndaren Frölunda, båda 60-poängare inför matchen som Brynäs, passerades och Gävlelaget upp på femte plats.

pekade på den vändningen av matchbilden som skedde under sista 20 minuterna.
Tvärtom, Frölunda hade agerat lugnt och stabilt i 40 minuter och såg ut att ha läget under kontroll.
Av 1-0-målskytten Joakim Anderssons utvisningstid från slutet av mellanperioden återstod 1.40 minuter in på tredje och när 15 sekunder var kvar av strafftiden kvitterade Brynäs i power play, som fram till dess varit en enda pina för de nära 8.000 på läktaren att se och uppleva.
Inga skott eller riktigt vassa attacker hade alls skett mot Honkens målbur.
Och i första ronden tog det exempelvis över tio minuter innan VF-keepern Holmqvist fick första skottet mot sig.

lobbpuck över mål-Honken av backen Lars Jonsson blev till den stora härliga för storpubliken brynäsvändningen av matchen.
Jonsson sköt från blå, efter att Widing och Hermansson jobbat fram pucken, tog på nån frölundait på sin väg mot målet och överrumplade Johan Holmqvist, som till sin stora förtvivlan fick se pucken ramla in över mållinjen.
Brynäsarna vågade i det läget - gå för seger och öste på framåt. Som till slut gav både 2-1 och 3-1 i öppen kasse.
Hemmakillarna tog sig helt enkelt samman efter en mycket tveksam inledning och första period som gav göteborgarna 9-2 i skottutdelning och 1-0 att gå på.

på mellis i mittzon, visade både rädsla och stor tveksam i nära två hela perioder.
Något bättre visserligen i andra med tre fina lägen (två av Hermansson och ett från Widings klubba, där han tog i för kung och fosterland i bra läge och givetvis sköt utanför) - men tji målutdelning.
Det såg närmast hopplöst ut att kunna överlista Honken.
Innan då Jonssons skott kom som betydde hans sjunde mål - och det absolut viktigaste hittills sedan han kom till Brynäs i somras.
Ett målskott som gav ökad energi, två mål till i utdelning och tre sköna poäng. Som gav både lite arbetsro och lugn i leden, samtidigt som Gävleborna håller undan bakifrån av anstormningen från i första hand Timrå, upp på slutspelsplats efter 4-2 hemma mot Södertälje, men även Djurgården, 5-3 på Hovet mot Modo, under kvalstrecket.

inte bara att titta uppåt - utan även neråt. Det är min orubbliga föresats i nuläget när 13 kittlande omgångar återstår.
Brynäs sköt totalt bara 17 skott mot Honken - och prickade in tre. En hyfsad utdelning, måste jag säga.
Kollegan Markström motade 24 och släppte in ett. Unge Jacob vann på nytt målvaktskampen mot sin läromästare.
Jacob var nämligen chanslös på Frölundas power play-ledningsmål i mitten av period 1. Backskott av Niskala från blå, räddning av Markan på Jocke Anderssons närskott men denne tog sedan vara på sin egen retur. I närstriden var brynäsmålvakten sedan chanslös.

Kyle Wanvig fick vänta till tredje perioden innan han släpptes in efter 2.15 minuter. Det betydde en hel del ny energi i laget, inte tu tal om annat.
Det stod 1-1 då, kedjeförändringar hade gjorts: Wanvig placerades med transatlantkollegan Dixon och Hermansson.

I förstalinan gick Widing in med Granström och Dackell, medan Lauritzen flyttades ihop med Molin/Hansen.
Mycket lyckade omplaceringar - som gav resultat. Igen, precis som senast mot Luleå.
All heder och cred åt head coach Czarnecki som gjorde förändringarna.
På backsidan blev fem kvar, då Jusso Hietanen tvingades ut, p g a skada. Niclas Andersén klev fram som den store och blev till rena giganten i slutronden - ja, även innan dess också förresten.
Jag har aldrig sett honom bättre - och 2-1-målet som Sebastian Lauritzen pangade in (hans femte i vinter och på nytt matchhjälte som mot Skellefteå) bar nästan helt och hållet Anderséns signum. Niclas svarade för en strålande prestation i förarbetet när han först bröt strax före blå och sedan bar in pucken över linjen.

blev den som satte punkt på den nervprirrande tillställningen, det skedde efter 18.42 när han spikade 3-1 i öppen målbur.
Brynäs spelade fem mot sex när Hermansson tog pucken av Niklas Andersson i egen zon, avancerade och höll inne pucken strax innanför blå. Och istället för att själv skjuta passade han snett inåt i slottet till Dacke som gjorde sitt tionde mål och definitivt gav Frölunda nådastöten - och dess femte (!) raka förlust. Ingen seger ännu på det nya året.
Frölunda, en av guldfavoriterna före serien gjorde en bra bortamatch men det räckte ändå inte till poäng mot ett starkt hemmaspelande Brynäs. som dock måste greja en och annan överraskningspoäng i svåra bortamatcher för att hålla ställningen.

Göteborgarna är i likhet med Brynäs hemmastarkt - och i Scandinavium så bra att de grejar en play offplats, det tror jag bestämt. Dessutom en hängmatch hemma på tisdag mot SSK, tre givna pinnar som det bör vara mot särklassiga jumbon - som får börja scouta kvalseriekonkurrenterna.

var jätten bland försvararna denna afton, när veteranerna efteråt tog Läkerolens isparkett i besittning inför en entusiastisk kvarvarande storpublik, så var veteranen Ove Molin definitivt inte bara sitt lags bäste spelare utan även isens främste aktör.
Det var underbart att se Ove virvla fram över isen, nästan så jag drömde mej tillbaka till 90-talet, när Molin härjade som värst i motståndarförsvaren - och när han under långa perioder höll pucken ensam i samband med hemmautvisningar (fem tvåor som det blev) utan att frölundaiterna ens kom åt trissan - ja, då höll nästan LA-taket på att lyfta sig i arenan.
Stor salut för Ove - och välförtjänta applåder när han fick motta priset som Brynäs bäste spelare efter de spännande 60 minuterna.
Nya veckoprövningar väntar: Timrå och Djurgården, båda borta, närmast på torsdag och lördag för nya femman och 63-poänggänget Brynäs.

Mer läsning

Annons