Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckligt slut för Desi

MACKMYRA
Familjen Redenviks islandshäst Desi satt länge fast i ett dike i Mackmyra i går.
Helt utmattad kunde hästen räddas av räddningstjänsten.

Annons
- Jag är lättad men jag var orolig, säger familjens dotter Kristin Redenvik och torkar tårarna.
Vid 17-tiden på eftermiddagen såg stallägaren Karina Eklund ett hål i elstängslet. Hon gick dit och hittade Desi blöt, nerkyld och hjälplös i diket. Hästen hade troligen gått för nära kanten eller rullat sig i gräset utan att riktigt veta var den befann sig. Han hade varit ute i hagen sedan klockan tio, men hur länge han legat i vattnet vet ingen.
- Jag tror han varit där ett bra tag för han var så trött, säger veterinärassistenten Janet Lifh.

Lyftes med traktor
Redan strax efter halv sex var räddningstjänsten på plats. En sele spändes runt Desi och med hjälp av en traktorkran kunde hästen lyftas upp ur diket.
- Vi har en helt ny utrustning för djurlivräddning och det var roligt att se att den fungerade, säger insatsledaren Åke Bertilsson.
Desi sparkade vilt omkring sig i luften, men väl på land lugnade han snart ner sig och sjönk ihop på marken helt orkeslös.
- Hästar gör så. När de sitter fast tar de i allt var de har och kämpar, då blir de fort trötta, säger veterinären Eva-Maria Eriksson.

Grannar hjälpte till

Familjen Redenvik och flera av deras grannar hjälptes sedan åt med att massera hästen för att få igång blodcirkulationen och Eva-Maria Eriksson gav den cortison och penicillin.
Efter att räddningstjänsten givit sig av var Desi oroväckande nära att rulla tillbaka ner i diket igen, men med samlade krafter lyckades människorna på plats få hästen till säkrare mark. Flera gånger försökte han resa sig men benen bar honom helt enkelt inte.
Men så till sist, efter att ha legat i gräset i nästan en timme, lyckades hästen äntligen komma på fötter.
Men han orkade inte gå så han fick köras med transportvagn hem till stallet.
- Desi står nu i stallet äter och blir ompysslad, sa ägaren Ronald Redenvik på telefon i går kväll.
- Det var skakigt, men det avlöpte ju väl.

JOHAN PIHLBLAD